Elvir Rožnjaković novi ministar prostornog uređenja i okoliša u Vladi TK

Nakon što je prof.dr. Denijal Tulumović (SDA) imenovan za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona, u  skladu sa dogovorom koalicionih partnera, uskoro bi  trebala biti poznata i imena budućih ministara.

Prema nezvaničnim informacijama, kada su u pitanju kadrovi iz SDA,  ekonomista Suad Mustajbašić iz Teočaka trebao bi voditi Ministarstvo finansija, dok bi inženjer tehnologije Srđan Mićanović iz Tuzle sjeo u fotelju u Ministarstvu za sport, kulturu i mlade. Još uvijek nije poznato ko će  iz ove stranke voditi Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo pravde.

Kada su u pitanju ministarstva koja su pripala SBB-u,  pravnik Elvir Rožnjaković iz Kalesije vodit će Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša, dok će magistar elektrotehnike Edin Buševac iz Tuzle voditi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja.

Iako frakcija SDP-a koja je podržala novu parlamentarnu većinu u Skupštini TK zvanično nije dostavila imena kandidata za dva ministra, izvjesno je da će Mustafa Šakić iz Gradačca biti kandidat za poziciju ministra MUP-a, dok za poziciju ministra poljoprivrede još nema prijedloga, piše Avaz.ba

Pored premijerske pozicije, stranka SDA je dobila četiri ministarstva i to finansija, pravosuđa i uprave, obrazovanja i nauke, kulture, sporta i mladih.

Poslanici  Žarko Vujović i Husein Tokić okupljeni oko Envera Bijedića i Edina Delića  će imenovati ministre unutrašnjih poslova i šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede.

Demokratskoj fronti pripala su ministarstva  zdravstva i boračka pitanja.

Savez za bolju budućnost imat će svoje ministre prostornog uređenja i zaštite okoline, te trgovine, turizma i saobraćaja, dok će Stranka za BiH imenovati ministre u resoru privrede i rada, socijalne politike i povratka.

Novu većinu u Tuzlanskom kantonu čini devet zastupnika SDA, tri zastupnika DF-a, po dva SBB-a i SBiH, poslanici Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i Smajo Mandžić iz PDA.