Mlada Trebinjka Vanja Spaić jedna je od najtalentovanijih sportistkinja u BiH

Mlada Trebinjka Vanja Spaić jedna je od najtalentovanijih sportistkinja u BiH – izabrana je svojevremeno i za najbolju atletičarku /u 2017. godini/ prema odluci Atletskog saveza. 

Spaićeva je niz godina rekorderka u bacanju koplja. 

Da talenat sam po sebi ne znači mnogo ako se ne kombinuje sa napornim treninzima i konstantnim radom na sebi, dokaz je upravo ova perspektivna djevojka koja je do odličnih rezultata u atletici došla postepeno. 

Govoreći o počecima svoje karijere u rodnom Trebinju, Vanja za Srnu kaže da je za taj period života vežu izuzetno lijepe uspomene. 

“Atletikom sam aktivno počela da se bavim sa 11 godina u Atletskom klubu `Leotar`. Na početku sam radila više disciplina kao što su skok udalj, troskok, sprint i bacanje koplja. U koplju sam se pokazala jako dobro i tako sam se vremenom opredijelila samo za bacanje koplja”, objašnjava Spaićeva. 

Onda je 2015. odlučila da napusti Trebinje i preseli se u SAD gdje nastupa za Univerzitet “Fresno stejt” na kome studira psihologiju i na kome ima punu stipendiju. 

Spaićeva objašnjava da su razlozi za takvu odluku bili višestruki, a najviše se za odlazak opredijelila zbog nepovoljnih uslova za treninge u Trebinju. 

“Uslovi za rad nisu bili dobri, koplje sam najviše bacala po travi gdje je jako teško napraviti dobar zalet. Ipak, moje klupske kolege, moj trener i ja snalazili smo se kako smo mogli i u takvim uslovima i napravila sam dobar rezultat i dobila stipendiju na jednom od najboljih koledža u Diviziji 1”, ističe Spaićeva. 

U SAD ima fenomenalni uslove za treniranje. Ona ističe da se u Americi sportisti tretiraju sa mnogo poštovanja, a, osim toga, Kalifornija ima idealnu klimu za bavljenje svim sportovima, naročito atletikom. 

“Treniramo dosta i zbog toga je Univerzitet obezbijedio sportistima vrhunske staze, teretane, fizioterapeute, nutricioniste i različite vrste oporavka”, navodi Spaićeva. 

U SAD je stekla prijatelje, a putuje često kada takmičarska sezona počne. 

“Nekada nemam osjećaj da je atletika pojedinačni sport, jer dosta radimo na timskom duhu pa na svakom takmičenju imam veliku podršku kolega”, naglašava Spaićeva. 

Ona je rekorder u bacanju koplja na svom Univerzitetu “Fresno stejt”, koji je sada i rekord BiH – sa 52.93 metra. 

Vanja je u dosadašnjoj karijeri ostvarila vrlo zapažene rezultate na brojnim evropskim i svjetskim takmičenjima u bacanju koplja. 

Osvojila je prvo mjesto na Evropskom timskom prvenstvu na Malti, gdje je ujedno i popravila državni rekord. Na Evropskom prvenstvu “U23” u Poljskoj osvojila je 15. mjesto. 

Kao juniorka bila je četvrta na Balkanskom seniorskom prvenstvu u Bugarskoj, a u posljednje dvije godine stalna je finalistkinja NCAA prvenstva Amerike gdje nastupa za svoj koledž. 

Vanja Spaić kaže za Srnu da joj priznanje koje joj je prošle godine dodijelio Atletski savez BiH, proglasivši je najboljom atletičarkom imponuje i daje joj motivaciju za dalji rad, ali smatra da su njene mogućnosti mnogo veće. 

Zbog povrede na Balkanskom prvenstvu prošle godine, koja je usporila i dovela do dužeg oporavka /bez bacanja koplja pet mjeseci/, Vanja otkriva da nema velike planove za ovu sezonu, budući da je tek prije dva mjeseca počela ponovo da trenira. 

“Pošto sam se oporavila i sve ide po planu, najvjerovatnije ću na prvenstvu BiH braniti titulu. Moji planovi su za sljedeću godinu i nadam se da ću ostvariti najbolje rezultate u karijeri”, zaključuje Vanja Spaić.