SDA pokušava formirati vlast bez PDA: Fazlić (SDA): ‘U politici je sve moguće’

SDA, koja je preuzela incijativu za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu nakon nekoliko neuspješnih pokušaja SDP-a, počela je razgovore s PDA-om i SBB-om o mogućim principima koaliranja ovih stranaka koje bez problema mogu formirati vlast.

Međutim, konkretnih dogovora nema jer SDA pokušava vlast formirati bez PDA, objavila je FTV.

Nakon što su svi pokušaji SDP-a da formira vlast u Tuzlanskom kantonu propali, SDA, PDA i SBB su održali nekoliko razgovora o mogućem koaliranju. Konkretnog dogovora nema.

– U politici je sve moguće. Moguće je da bude i ova parlamentarna većina, ali otvara se prostor da bude i neka druga parlamentarna većina – kaže Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

– Kad se razgovara, ima i nade da će se nešto riješiti. Ono što je precizirano, to je da ćemo nastaviti raditi na izradi platforme – objašnjava Nedžad Hamzić, predsjednik kluba SBB-a u Skupštini TK-a.

– Ono što bi naša platforma sačinjavala jeste ono što nismo mogli realizovati u prethodnom periodu kad su u pitanju viši nivoi vlasti – kaže Senad Alić, predsjednik Skupštine TK-a (PDA).

Zasad, Klub SDP-a je protiv bilo kakvog koaliranja sa SDA i PDA. Naša stranka se, također, protiv takvom koaliranju, ali bi mogla podržati kandidata SDA za izbor u rukovodstvo Skupštine da bi se konačno konstituisalo novo rukovodstvo i odblokirao rad Skupštine. A DF sve uslovljava reformama.

– Kao poslanik moram poštivati odluke i Glavnog i Kantonalnog odbora, ograničen sam tim odlukama da ne mogu koalirati ni sa SDA ni sa PDA – ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

– Spreman sam da podržim u Klubu Bošnjaka kandidata, bez obzira na to ko on bio, da bi Skupština proradila – poručuje Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke u Skupštini TK-a.

Ni nakon devet mjeseci od izbora nije konstituisano rukovodstvo Skupštine. Vlast u TK-u ćemo još čekati.

federalna.ba