U Srebreniku održani Susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja TK

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK, u Srebreniku su održani tradicionalni Susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja s područja ovog kantona, kojima je na dostojan način obilježn 12. jun, Dan zlatnih ljiljana TK. U sklopu ove manifestacije, upriličeno je postrojavanje ratnih heroja na gradskom šetalištu u Srebreniku, a potom je u velikoj sali srebreničkog Doma kulture održana velika svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na herojske dane otpora agresiji na BiH.

Učesnicima svečane akademije obratili su se Edin Hadžimuhamedović, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratntih priznanja TK, Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika, Aljo Bošnjaković, predsjednik Federalnog saveza zlatnih ljiljana, Jakub Suljkanović, premijer Vlade TK i Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH. U svojim obraćanjima posebno su naglasili da se ovakvim manifestacijama žele otrgnuti od zaborava bosanski heroji koji su svojom krvlju platili očuvanje teritorijalnog integriteta države BiH. Na svečanoj akademiji su aktuelizirani i problemi lažnih optužnica protiv ratnih komandanata Armije RBiH i hitnog donošenja Zakona o pravima demobiliziranih boraca, pri čemu je posebno naglašeno da predstavnici svih nivoa vlasti moraju učiniti više na rješavanju problema zapošljavanja oko 3.000 djece iz porodica šehida i poginulih boraca.
U sklopu obilježavanja Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja,
delegacije gradskih, kantonalnih i federlanih vlasti te Oružanih snaga
BiH polaganjem cvijeća na centralno šehidsko spomen-obilježje odale su
dužnu počast stradalim braniteljima.

Učesnici svečane akademije imali su priliku uživati i u prigodnom kulturno-umjetničkom programu kojeg su priredili članovi Gradskog folklornog ansambla i Škole tradicionalne muzike „Sevdah koncept“ Srebrenik.

Gosti iz svih gradova s područja TK i Distrikta Brčko obišli su i srednjovjekovnu tvrrđavu u Gornjem Srebreniku gdje su prisustvovali času historije, a nakon zvaničnog dijela programa upriličeno je i druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja.

M.O.
Objava U Srebreniku održani Susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja TK pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
{$excerpt:n}