Obilježen Dan formiranja gradačačke 107. viteške brigade

Nizom sadržaja u Gradačcu je jučer obilježena godišnjica formiranja 107. brigade, jedne od najbrojnijih i prve proglašene Viteške brigade ARBiH.

Zahvaljujući strateškim odlukama civilnih i vojnih vlasti, Gradačac je izbjegao sudbinu brojnih bosanskih gradova, ali su žrtve nenadoknadive. Svjedoče tome i 1022 imena na centralnom spomen obilježju. U znak sjećanja na žrtve Gradačca za BiH brojne delegacije odale su počast borcima i civilnim žrtvama stradalim tokom herojske odbrane Gradačca i BiH.

Na svečanoj akdemiji poručeno je kako se iz naše časne prošlosti i herojske odbrane Gradačca trebaju uzeti pouke za gradnju uspješnije zajedničke budućnosti.

Upućujući čestitku pripadnicima gradačačke 107. viteške brigade općinski načelnik Edis Dervišagić rekao je da ovakvi trenuci sjećanja trebaju da budu prilika da se posjetimo svega onoga što je iza nas, a svim budućim generacijama pošaljemo poruke suživota i razvoja BiH kao države.

Hrabrost i ljudskost bile su glavne karakteristike odbrambeno-oslobodilačkog rata na području općine Gradačac, rečeno je na svečanoj Akademiji u povodu 27. godišnjice formiranja 107.Vmtbr.

Svi su nas zvali kapijom Bosne i Hercegovine. Mi jesmo „kapija Bosne i Hercegovine“ ali neprijatelj nikada nije kroz tu kapiju prošao. Ne smijemo zaboraviti da je svaki deseti borac poginuo iz Gradačca, iz ove naše 107. viteške motorizovane brigade. Ni jedan naš borac nije odgovarao, držali smo se pravila međunarodnog prava o ratovanju. Prema tome, za Gradačac niko ne može da kaže da je bilo šta loše učinio nekome. A znate i samo koliko smo napadani i koliko su htjeli Gradačac da nam uzmu, rekao je ratni zamjenik komandanta 107. vtmbr i komandant 213. vtmbr ARBiH, Sadan Imamović.

Viteška 107. brigada je stvara i branila samostalnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Stvarala je i pisala svoju historiju, historiju Gradačca i Bosne i hercegovine.

Gradačačka 107. viteška brigada dala je puni doprinos u borbi protiv agresije i ispunila svoj cilj: odbranila zemlju, stanovnike i svoj grad, rekao je profesor historije Selmir Idrizović, član udruženja historičara “Sehara” Gradačac.

Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac, istakao je važnost 09.06.1992. godine – dana formiranja 107. viteške brigade koja je prva proglašena Viteška brigada ARBiH. Zbog hrabrosti i značaja odbrane Gradačca ponovo su upućene poruke nadležnim institucijama za vraćanje dostojanstva boračkoj populaciji.