BiH će se ovog ljeta “pržiti” na plus 40, ali će biti i jakih oluja

Ovih dana Accuweather je objavio prognozu za Evropu ovog ljeta, a za krajeve poput BiH i okruženja situacija nije nimalo optimistična.

Zabrinjavajuće najave

Iako će biti tradicionalnih ljetnih vrućina, BiH je u crvenom, što znači da će biti ekstremno vruće i da će temperature rasti i iznad 40 stepeni Celzijusa, a ono što zabrinjava su najave oluja i nestabilnosti. U susjednoj Srbiji idu tako daleko da su iz analiza izvukli kako bi zemlje okruženja mogao pogoditi tornado.

Međutim, ne radi se o pukom naklapanju, nego riječima koje je izgovorio meteorolog Tyler Roys.

Radi se o jednom od najvećih stručnjaka Accuweathera specijalizovanom za vrijeme u Evropi, tako da situacija, barem prema njegovim analizama, ne izgleda previše bajno. Naime, prognozirao je da je od Iraka i Sirije preko Turske, Grčke, Sjeverne Makedonije pa sve do BiH za očekivati žestoke oluje.

“Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s tučom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada”, kazao je Roys.

Činjenica je kako je i dosad bilo ovakvih pojava, posebno u dijelovima Bosne, ali one su bile beznačajne u odnosu na neke druge države poput, naprimjer, Rumunije, gdje je nedavno bilo sedam povrijeđenih, a od siline ove nepogode prevrnuo se i autobus, piše “Večernji“.

Prije dvije godine, kada je Bosansku Gradišku pogodio blagi tornado, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci i član Klimatskog ekspertnog tima Goran Trbić kazao je kako će ovakvih slučajeva još biti.

“Ovo će se u budućnosti događati sve češće i češće. Možemo očekivati mala tornada, kakva su nedavno zabilježena u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog balansa u atmosferi, kao i naš zemljopisni položaj. Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabilježeni, pogotovo u mjestima više nadmorske visine”, Trbićeve su riječi.

Nema radara

Međutim, uz to što i ovog ljeta, a izgleda i u godinama koje predstoje, moramo biti spremni na sve kad je vrijeme u pitanju, problem je što Bosna i Hercegovina nema savremene uređaje kojima bi mogla pratiti situaciju s vremenom, a i preventivno djelovati na građane i upozoriti kako se ponašati. To je u jednom razgovoru potvrdio i legendarni banjolučki meteorolog Nebojša Kuštrinović.

“Uz sve evidentniju promjenu klime, otežavajuća okolnost u BiH je nepostojanje savremenog meteorološkog radara koji bi mogao predvidjeti opasnost, bar nekoliko sati prije nastanka tornada, jakog vjetra ili bilo kojeg drugog vremenskog ekstrema kako bi se navrijeme poduzele mjere zaštite”, stava je Kuštrinović.

Profesor Zoran Zadro, nezavisni meteorolog, kaže kako će ljeto odraditi svoje, ali i da se svakako treba paziti jakih oluja.