Kids Festival Tuzla: Održana obuka za volontere

U organizaciji Magičnog pozorišta “Aladin” Tuzla, Eko život d.o.o. Tuzla, Let`s do it Tuzla i World Vision International u BiH, održana je obuka za volontere predstojećeg 15. Kids Festa u Plavoj sali BKC-a TK. Nakon 14 godina kontinuiranog održavanja u Sarajevu Kid`s Festival će, 15. juna, sa istim konceptom po prvi puta, biti održan u Tuzli a pod motom “Budućnost kakvu želim”.

 Volonterima su se ovom prilikom obratili:

  •  Amar Kavgić, “Volontiranje na Kid`s fest-u – način rada i okvirni plan zaduženja volontera”, koordinator za ljudske resurse, volontere i logistiku;
  • Haris Bilalović, voditelj komunikacija Kids Fest International, uvodničar,  tema: “Šta je nama Kid`s Fest”?;
  • Nela Hukić, specijalista za dječiju zaštitu i obrazovanje, World Vision International u BiH, tema: “Osnovni principi i smjernice za zaštitu djece i odraslih korisnika”;

Prisutnima su se  također obratili Enes Hadžiskakić predsjednik UG Magično pozorište Aladin,   koordinatorice Festivala Amela Galešić i Adisa Mehanović, te Dragana Bulić, specijalista za zagovaranje i partnerstva u World Vision International u BiH.

Prema riječima Amara Kavgića, koordinatora za ljudske resurse, volontere i logistiku, organizatori na ovogodišnjem Kid’s Fest-u učekuju preko 5.000 posjetilaca, gostiju iz drugih gradova, kao i djece iz Tuzle i  poduzeli su sve mjere s ciljem kreiranja što ljepšeg i sigurnijeg ambijenta za njih.

  • U tu svrhu smo angažovali preko 150 volontera, koji će pokriti apsolutno sve segmente manifestacije – od dočeka učesnika, distribucije hrane i osvježenja, okupljanja na Trgu Slobode, Kid’s Parade, Kid’s Svijeta i Kid’s Stage-a. Mobilizirane su i sve hitne službe, ekipa prve pomoći Crvenog križa TK i zaštitarska agencija Flek d.o.o. Tuzla, kako bi sve proteklo u najboljem redu. Intezivno radimo na osiguravanju svih neophodnih tehničko-logističkih resursa, koji će nam omogućiti realizaciju programskih aktivnosti u skladu sa planom manifestacije. Želimo biti dobri domaćini, da našoj djeci i njihovim roditeljima Kid’s Fest Tuzla ostane u najboljem sjećanju te da nas posjete i narednih godina, ističe  Kavgić.

Haris Bilalović, voditelj komunikacija Kids Fest International, izrazio je zadovoljstvo  prvim susretom sa volonterima koje je upriličeno simbolično na dan 1. juni – Međunarodni dan djeteta, primjetivši simboliku održavanja događaja na ovaj datum.

  • Odaziv volontera u ovako velikom broju je najbolji garant  za Kid’s Festival prvi u Tuzli, a petnaesti u Bosni i Hercegovini. Bitno je naglasiti da se ovih 150 volontera priključilo globalnoj zajednici Kid’s fest volontera iz Tunisa, Italije i onima koji se već pripremaju za svoje prvo izdanje u Maroku. Svi oni su dokaz da se na mlade ljude, gdje god da se nalaze, treba ozbiljno računati i da će oni biti najbolji čuvari onoga čega mi u Kid’s Festivalu želimo da se držimo, a to je stvaranje budućnosti u sadašnjici  i naslijeđa sutrašnjice, kazao je Bilalović.

Osim volontera učešće u ovom projektu će uzeti značajan broj partnera i saradnika, koji će se pobrinuti za zdravlje i sigurnost svih učesnika: članovi UG “Multi” i Let`s do it Tuzla, Crveni križ Tuzlanskog kantona, Flek d.o.o. Tuzla  i Školica sporta “Delfin” iz Tuzle.

 Dragana Bulić, specijalista za zagovaranje i partnerstva u World Vision International u BiH,  kazala je da Kid’s Festival  predstavlja jedinstvenu  manifestaciju  koja slavi dijete, njegova / njena prava, potencijal i dobrobit u punom smislu te riječi. Kao organizacija posvećena djeci, posebno onoj najranjivijoj, World Vision u BiH je sretan da je u prilici dati sversdnu podršku pripremi i realizaciji ove značajne manifestacije.

  • Mi vrijednost Kid’s Festa vidimo u čitavom spektru njegovih aspekata, ali nam je posabno značajna činjenica da će Festival okupiti veliki broj djece iz razlicitih krajeva BiH, koji će dan provesti družeći se, učeći i usvajajući neka nova saznanja kroz zabavne i edukatvine sadržaje kojima će biti izloženi, te ponijeti sa sobom nezaboravno iskustvo.Danas, na Dan djeteta, smo  imali priliku održati trening na temu Osnovnih principa i smjernica u zaštiti djece i odraslih, te svjedočiti činjenici da Kid’s Fest ne brine samo o edukativnim i zabavnim sadržajima, već prioritizira sigurnost I zaštitu svih, naročito najmlađih učenika događaja. Sretni smo biti partneri Kid’s Festu koji stavlja u fokus dijete, okrenut je budućnosti, te nosi poruku zajedništva, tolerancije i nenasilja, zaključila je Bulić.