Mladi bh. plivač, Emir Muratović: Ispunio Olimpijsku normu, svima govorim da sam iz BiH

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u plivanju Emir Muratović, isplivao je B normu za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, kao i za Svjetsko prvenstvo koje će ove godine biti održano u Južnoj Koreji.

“Nisam planirao to uraditi, samo je došlo, jer uvijek pokušavam vremena da popravim”, ispričao je 22-godišnji Muratović ekipi Agencije Anadolija i dodao da se obradovao kada je čuo da je isplivao norme za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo.

Na takmičenju “Banjaluka Open 2019”, Muratović je postavio državne rekorde u disciplinama 50 i 100 metara slobodnim stilom, kao i na 50 metara leđnim stilom.

Značajne rezultate ostvario je i prošle godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu. Na takmičenju održanom prošlog vikenda, također je ostvario značajan napredak.

Na pitanje kako je došlo do toga, Muratović kaže: “Zato što sam prvi put na svom fakultetu plivao prije nego što sam došao ovdje. Prije sam plivao sam u malom bazenu 25-metarskom, a ove godine sam prvi put mjesec dana plivao za svoj fakultet, imao 50 metarski bazen i to mi je bila najveća pomoć”, ispričao je Emir.

Ekipa Anadolije bila je u prilici da zabilježi Emirovu pobjedu na 100 metara slobodno, kao i dodjelu medalja koja je uslijedila nakon trke. Muratovć kaže da mu je drago što je pobjeđivao u trkama, ali da mu je najvažnije da je uspio poboljšati svoje lične rekorde.

Muratović je rođen u Tuzli, a trenutno živi na Floridi u Sjedinjenim Državama. U Bosnu i Hercegovinu dolazi najmanje jednom godišnje, a ne propušta veliki međunarodni plivački miting koji organizuje njegov klub “Olymp”.

Plivanje trenira skoro sedam godina, a činjenica da pliva za Bosnu i Hercegovnu, kaže, znači mu mnogo.

“Zato što sam rođen ovdje, uvijek kada me neko pita odakle si, govorim da sam iz Bosne. Ovdje sam rođen, ovdje mi je krv, ne bih plivao ni za koga drugog”, rekao je ovaj mladi plivač, piše Anadolija.