Potresan prizor: Svih 3.176 žrtava imenom, prezimenom i fotografijom predstavljeno u Sarajevu

Povodom Dana bijelih traka danas je u Velikom parku u Sarajevu postavljena instalacija u organizaciji ”AntiDayton” grupe

U parku su postavljeni profili svih 3.176 žrtava Prijedora, imenom, prezimenom i fotografijom.

Iz ove grupe istakli su kako na ovaj način žele prikazati građanima i posjetiocima Sarajeva da ”nije riječ samo o četiri broja već da je riječ o hiljadama osoba, muškaraca, žena i djece”.

Svi oni imali su ime i prezime, porodice, braću, sestre. Iza svakog od tih imena krije se po jedna vlastita tragična priča.

Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine:

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru se obilježava mirnom šetnjom kroz prijedorske ulice.

Prema podacima Udruženja “Prijedor ’92“ , do sada je registrovano 3.176 Prijedorčana koji su ubijeni ili nestali tokom rata, uglavnom se radi o civilima, u najvećem broju Bošnjacima, zatim Hrvatima, dok su ubijeni i Romi, Albanaci kao i neki Srbi. Među žrtvama je bilo i 256 žena te 102 djece.