Puca se na Kosovu, ima ranjenih. Srbi tvrde da je uništen dio sela

RANO jutros oko 6 sati u Kosovskoj Mitrovici specijalna kosovska jedinica (ROSU) krenula je s uhićenjima Srba koji su pripadnici kosovske policije. Do 9 sati uhićeno ih je 13.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je punu pripravnost vojske.

13:44 Zamjenik kosovskog premijera i ministar vanjskih poslova, Behgjet Pacolli, rekao je kako je više puta naglašavao važnost dobrosusjedskih odnosa i EU integracija. 

“Nažalost Srbija je zloupotrijebila normalnu policijsku akciju protiv organiziranog kriminala u nekim dijelovima Kosova. 

Vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala ključni su elementi EU integracija”, poručio je putem Twittera.

Populističke izjave nisu prijetnje za rat, već za unutarnju upotrebu kako bi dobili što veća simpatije u Srbiji”, kazao je Thaçi, prenosi N1. 

13:15 Kosovski portal Gazeta Express izvijestio je kako se policija povukla s Kosova te kako su uhitili 20-ak osoba. Dodaju kako su većina njih Srbi i Bošnjaci koji su radili u kosovskoj policiji. 

Dodaju kako su optuženi za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji. I sklopu te organizacije su švercali, zloupotrebljavali svoju poziciju, podmićivali i primati mito te nezakonito trgovali robom.

13:00 Kosovski portal Express objavio je imena uhićenih u dosadašnjoj policijskoj akciji. Među njima ima Srba, Albanaca i Bosanac. Isti portal dodaje i kako u policijskoj akciji ima ozlijeđenih.

12:52 O situaciji na Kosovu sada piše i Reuters. 

Navode kako je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo Kosovo za provokaciju nakon što je kosovska policija uhitila ljude za koje kosovsko ministarstvo kaže da su Srbi.

12:48 Kosovska policija oglasila se priopćenjem u kojemu je navela da se akcija provodi od jutros i to u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom.

Javljaju kako su tijekom današnje akcije, za koju naglašavaju kako i dalje traje uhapšeni pripadnici kosovske policije koji su srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. 

12:41 Reporter televizije N1 Srbija javlja kako je predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, posjetio ozlijeđene u bolnici. Podsjetimo, srpski mediji javljaju kako je ranjeno dvoje Srba. Kosovski mediji pak javljaju kako je ranjen jedan kosovski policajac.

12:30 B92 javlja kako su primjećeni pokreti srpske vojske u vojarni u Kraljevu. Pišu kako su pokrenuta oklopna vozila.

12:22 Njihov reporter Zoran Maksimović javio je kako je njegov automobil u potpunosti oštećen u pucnjavi kosovske policije i općem metežu koji je nastao.

On se telefonski javio uživo u program Prve srpske televizije i ispričao kako se nalazi u skloništu iz kojeg sumnja da će uskoro otići.

Rekao je da je u Varagama u trenutku javljanja mirno ali da je nedavno bilo kao ratno stanje.

Više pripadnika ROSU-a je prema njegovim riječima u patroli u mjestu Zubin Potok. 

“Ljudi su u skloništima, neki u svojim kućama, neki i u šumama, dakle situacija je alarmantna na teritoriji Zubinog Potoka i sela Varage u kojem se trenutno nalazim”, rekao je u programu uživo. 

Upitan od strane novinarke tko je porazbijao automobile i tko napada građane odgovorio je da je koliko je on vidio to sve bilo od pucnjave specijalnih jedinica ROSU. 

Rekao je kako su prošli oklopnim vozilima te kako su tim vozilima i pucnjevima, za koje tvrdi da su bili česti, nanijeli veliku štetu.

12:10 Prva srpska televizija javlja kako je njihova ekipa u selu Zubin Potok napadnuta.

12:05 Srpski portal B92 piše kako je dio sela na Kosovu u kojem je došlo do pucnjave uništen. Navode kako se radi o selu Varage u kojemu su Srbi većinsko stanovništvo.

12:03 Ruska agencija TASS javlja kako je uhićen jedan Rus zaposlen pri misiji UN-a.