Crveni polumjesec Turske u Tuzli upriličio iftar za 350 jetima i njihovih staratelja

Crveni polumjesec Turske večeras je u džamiji Kralja Abdulaha koja je najprostranija džamija na području Tuzle upriličio iftar za 350 jetima i njihovih staratelja, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Turskoj petnaesta noć ramazana je proglašena kao noć jetima, tim povodom Crveni polumjesec Turske, ove godine u preko sedamdeset država organizuje iftar. Mi smo kao predstavnici Crvenog polumjeseca Turske u BiH odlučili da zajedno s Međunarodnim fondom solidarnosti ‘EMMAUS’ organizujemo iftar u tzv. ‘Prinčevoj džamiji’ u Tuzli“, kazao je Haris Okanović koordinator volonterskog tima Crvenog polumjeseca Turske u BiH.

Crveni polumjesec Turske je u proteklom periodu bio vrlo aktivan na području BiH i drugih zemalja Balkana. U BiH djeluje dugi niz godina, ali službeno predstavništvo je otvoreno prošle godine u Sarajevu.

“Želja nam je da se večeras lijepo družimo i da pokažemo djeci i stanovništvu BiH da je Turska uz njih i da stanovništvo Turske voli da pomaže Bosni”, ističe Okanović.

Na iftaru je bila pristuna i delegacija Crvenog polumjeseca iz Turske, kao i turske novinarske ekipe.

Crveni polumjesec Turske na području tuzlanske regije najviše sarađuje s Međunarodnim forumom solidarnosti „EMMAUS“ i u saradnji s njima organizovan je i večerašnji iftar.

Okanović kaže da Crveni polumjesec Turske u narednom periodu planira da organizuje iftar u Zenici, Bihaću i Cazinu, a prije Tuzle, iftar su organizovali u Srebrenici i Mostaru.