Akcija “1.000 ramazanskih paketa”: Pokazati povratnicima da nisu sami

Ono što je najvažnije jeste da se na tim područjima osigura sigurnost i osnove za svakodnevni život, a u nekim područjima još uvijek nema ni struje, ni vode, rekao je Alanović iz Rijaseta IZ u BiH

Rijaset Islamske zajednice u BiH i BBI banka u saradnji s partnerima nastavljaju tradiciju podjele “1.000 ramazanskih paketa” za povratničke porodice. Konvoj kamiona jutros je iz Klasa u Sarajevu krenuo u tri pravca, javlja Anadolu Agency (AA).

Ibrahim Alanović, rukovodilac ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, naglasio je da se podjela paketa za vrijeme ramazana organizuje već petu godinu zaredom te da je vrijednost donacije skoro 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

“Naše povratnice, koji su se vratili na ova područja, u toku ramazana svake godine neko iz IZ posjeti, na određeni način im pokažemo da nisu sami i da nisu zaboravljeni. Ono što je najvažnije jeste da se na tim područjima osigura sigurnost i osnove za svakodnevni život, a u nekim područjima još uvijek nema ni struje ni vode. Zato je najveća obaveza države, odnosno društva, da se ova populacija koja je u najvećoj potrebi ne zaboravi i da se o njima konstantno vodi briga”, kazao je Alanović i dodao:

“Nažalost, na tim područjima, gdje su se vratili povratnici, nema dovoljno posla, što je garancija da bi tamo ostali i opstali, odnosno da bi povratak bio održiv. Naravno, većina tih povratnika su stari i iznemogli. Zato je obaveza prije svega države, društva u cjelini i naravno Islamske zajednice da im pomogne, da vodi računa o njima, da ih obilazi i da je cijelo vrijeme u kontaktu s njima.”

Muamer Salkić, vršilac dužnosti direktora sektora za poslovanje sa stanovništvom BBI banke, naglasio je da se raduje što se nastavlja tradicija podjele ramazanskih paketa te je pojasnio da se u njima nalaze prehrambeni i higijenski proizvodi.

“Sretni smo što i ove godine možemo u ovom mubarek mjesecu ramazanu učestvovati zajedno s Rijasetom Islamske zajednice i našim partnerima u pomoći. Da ovom akcijom pokažemo saosjećanje s drugima, da pomognemo i unesemo radost u domove povratničkih porodica. Nadamo se da će ovaj primjer slijediti i druge kompanije i da time uljepšamo domove i ove ramazanske i bajramske dane za naše povratnike”, rekao je Salkić.

Podjela ramazanskih paketa će se obaviti na tri rute: Kupres – Livno – Duvno – Glamoč, Prnjavor – Bosanska Gradiška – Banja Luka – Kotor Varoš i Rogatica – Žepa – Višegrad – Rudo.

Anadolija