Na današnji dan BiH primljena u UN: Vapaj za odbranu od agresije

Prije 27 godina na današnji dan, 22. maja 1992. godine Republika Bosna i Hercegovina je primljena u Ujedinjene nacije (UN).

Pred zgradom UN-a u New Yorku zaviorila se i prva zastava BiH sa zlatnim ljiljanima. 

Tog dana je BiH stekla pravo članstva u ostalim međunarodnim organizacijama, vođenja postupaka pred međunarodnim sudovima, ali i gradnje odnosa sa drugim državama.

Generalna skupština UN-a jednoglasno je primila našu zemlju u svoje članstvo. Tako je BiH dobila puni međunarodni legitimitet. 

Upečatljiv je tada ostao govor Harisa Silajdžića. Pozvao je međunarodnu zajednicu, delegate, kompletan civilizovani svijet da reaguje odmah, a na moralnoj pomoći se zahvalio.

“Ljudska tragedija katastrofalnih razmjera prijeti da se desi u mojoj državi ako se odmah ne poduzmu hitne mjere da se spriječi teror u BiH. S obzirom na težinu sukoba u mojoj državi, pozivam Vijeće sigurnosti da aktivira Poglavlje 7. Povelje Ujedinjenih naroda, pozivam zainteresovane strane da se okonča ovo besmisleno kršenje osnovnih ljudskih prava”, poručio je tada Silajdžić.

Silajdžić je tražio da se našoj zemlji omogući pravo da se brani, što je pravo koje garantuje Povelja UN-a. 

Uslijedio je ogroman aplauz, ali na reakciju je BiH čekala još nekoliko godina. Bez obzira na prijem u UN  na BiH  je nastavljena bespoštedna agresija, koja je trajala sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, 14. novembra 1995. godine.

Za vrijeme svog članstva u UN-u Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članica Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010. – 2012. godina.

Republika Bosna i Hercegovina inače, u UN je primljena poslije proglašavanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u aprilu 1992. godine. Tog dana, 6. aprila, BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice (EEZ), današnje EU, a dan kasnije i SAD.

(Vijesti.ba)