Ovo je Srpkinja iz Hrvatske sa snimke koja je srušila austrijsku vladu

AUSTRIJU trese ogroman skandal zbog snimke na kojoj vodeći političari desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) dogovaraju sumnjive poslove s navodnom ruskom bogatašicom, za koju se kasnije ispostavilo da je bila mamac. 

Tajno snimljeni sastanak u jednoj vili na Ibizi doveo je do raspada austrijske vlade.

Na snimkama se, pored predsjednika stranke Heinz-Christiana Strachea i njegove desne ruke, šefa zastupničkog kluba Johana Gudenusa, vidi i njegova supruga Tajana Gudenus. Pred njom dvojica političara s navodnom ruskom stranom dogovaraju sumnjive poslove.

Preko Banje Luke do Beča

Tajana Gudenus, rođena Tajčić, prema pisanju austrijskih medija, potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske, prenosi Deutsche Welle. U medijima se navodi da su izbjegli u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine. Kako je pisao tjednik Zeit, njezina majka je javna bilježnica s odličnim vezama u glavnom gradu bosanskih Srba.

Tajčić se 2007. preselila u Beč bez ikakvog znanja njemačkog i tamo završila fakultet. Njezine fotografije se nalaze na stranicama na kojima se reklamiraju fotomodeli. Od 2014. se volonterski angažira u austrijskom Fondu za integraciju. 

Tijekom 2016. je u Beču vodila program koji je organizirala Turistička organizacija Beograda, a na kojoj je bio i ambasador Srbije u Austriji. Vodi blog “Baby and Beauty” u kojem piše o tome kako je biti majka.

Najveći strah joj je novi rat na Balkanu

Tajačić je druga supruga Gudenusa te imaju jedno dijete. Vjenčali su se 2017. godine, a jedan od gostiju na svadbi bio je i Milorad Dodik. 

O političkim stavovima Tajane Tajčić malo se zna. Na društvenim mrežama često postavlja fotografije i snimke, ali rijetko piše. 

Kaže da joj je najveći strah novi rat na Balkanu: “Ne dozvolimo da državom vladaju loši đaci: nepismeni političari, korumpirani direktori i starlete. Borimo se, ali zajedno: protiv tih koji bi da se ponovo međusobno uništavamo, tj. samouništavamo”, napisala je jednom prilikom na Facebooku.

Do snimke s Ibize nije bilo jasno do koje je mere Tajana Gudenus upućena u politički rad svog supruga. Na temelju videa bi se moglo pomisliti da je upućena vrlo detaljno, s obzirom na to da su Gudenus i Strache pred njom govorili o preuzimanju medija i sumnjivim partijskim donacijama. Na isječcima koje su objavili mediji Tajana se nije uključivala u razgovor.

Rekordna brzina kojom se raspala vlada

Podsjetimo, na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili su tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.