Na današnji dan 1989. godine FK Sarajevo je na Koševu savladao FK Velež Mostar rezultatom 1:0.

Dva bh. rivala dočekala su 30. kolo u različitom raspoloženju. Mostarski tim je na Koševo stigao sa velikih šest bodova prednosti u odnosu na pretposljednji Napredak, dok je s druge strane prednost bordo tima u odnosu na Kruševljanje iznosila tek dva boda i bilo je evidentno da Sarajevo u ovom susretu mora ostvariti pobjedu, kako bi zadržalo izgledne šanse za opstanak u društvu najboljih.

Iako bez većeg rezultatskog imperativa, gosti su na Koševo stigli da se nadigravaju, a tokom svih 90 minuta u centru pažnje bili su golmani oba tima, Enver Lugušić u Sarajevu, te Vukašin Petranović kod gostiju koji su zasluženo ponijeli epitete najboljih pojedinaca u svojim timovima. Prvi put se Petranović istakao u 30. minuti kada zaustavlja udarac Slaviše Vukičevića, da bi mu se samo pet minuta kasnije revanširao Lugušić, kojeg ne uspijeva savladati Repak.

Otvaranje drugog dijela igre donijelo je nove sjajne šanse pred golovima oba tima, ali i nove intervencije “letećih” golmana na obje strane. Tako je najprije Lugušić odbranio šut Čerkića u 52. minuti, da bi Petranović u naredne tri minute bio nepremostiva prepreka najprije za Bobana Božovića, a potom i Bernarda Barnjaka. 

Kako je utakmica odmicala, tako se u redove domaćih fudbalera počela uvlačiti nervoza, a petnaestak minuta prije kraja trener Sarajeva Džemaludin Mušović odlučuje da u napad prekomanduje Miloša Nedića. Upravo ta rokada stratega bordo tima ispostaviće se kao ključni potez utakmice, obzirom da Nedić u 80. minuti koristi sjajan centaršut Vukičevića i snažnim udarcem glavom matira Petranovića za veliko slavlje na tribinama koševskog stadiona. Sarajevo je do kraja meča moglo i potvrditi pobjedu, ali je Petranović u 85. minuti još jednom bio uspješniji u duelu sa Božovićem, te je rezultat ostao nepromijenjen.


Na fotografiji je kapiten FK Sarajevo Nihad Milak, sa kapitenom gostiju, te splitskim sudijom Brankom Jovićem i njegovim pomoćnicima.

tkportal.ba / Vremeplov (redakcija1@tkportal.ba)