Lagumdžija i još sedam članova SDP-a isključeni iz stranke

Odlukom Glavnog odbora, između ostalih isključeni i Ivo Komšić, Miro Lazović, Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović.

Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić, Meliha Lekić, Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović danas su odlukom Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke (SDP) isključeni iz SDP-a.

Za ovu odluku glasalo je 67 članova Glavnog odbora, 10 ih je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. To znači da je 85 posto članova GO glasalo za njihovo isključenje.

Kako je obrazloženo, oni su isključeni zbog činjenice da su se priklonili Socijaldemokratskom pokretu, ili pokretu Socijalna pravda i demokratija koji je u osnivanju, a iza kojeg stoje Zlatko Lagumdžija, ali i Željko Komšić, piše Klix.ba.

Savjetnici Komšića

Uz to, Mikulić i Meshihović su izbačeni jer su i Komšićevi savjetnici u Predsjedništvu BiH.

Ovakav ishod, praktično je prethodno najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je kazao da se na to gleda kao na formiranje novog političkog subjekta te da svi oni članovi rukovodstva SDP-a koji su u Inicijativnom odboru i koji su radili na osnivanju tog pokreta “sjede na dvije stolice” i morat će napustiti stranku. 

Kazao je i da mu je žao svakog člana SDP-a, ali podvlači da oni nisu upoznali Predsjedništvo SDP-a ni predsjednika stranke i da su čak i od potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića tražili podršku za tu inicijativu zbog čega je to, kaže Nikšić, “rad iza leđa”.

Izvor: Agencije