Potraga za dječakom po obalama rijeke: Pretpostavlja se da je riječ o suhom utapljanju

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, mještani i članovi porodice nestalog dječaka nastavili su jutros pretraživanje rijeke Bosne i njenog korita. Kako je vodostaj i potoka i rijeke Bosne opao, ponovo se izvršila pretraga od mjesta na kome je dječak nestao do ušća u rijeku Bosnu. Uz pomoć teških mašina pretražena su mjesta na kojima su bili nanosi koje je nanijela bujica.

Potraga za dječakom – GSS.ba

Potraga će se i danas vršiti i na vodi i kopnenim dijelom pretragom korita i priobalnog dijela duž obala rijeke Bosne i pretragom čamcima sa vode.

Potraga za dječakom – GSS.ba

FUCZ sinoć je pregledala i analizirala snimke koje su iz zraka u toku jučerašnje potrage snimile bespilotne letjelice (dronovi) FUCZ.

U potragu za dječakom od početka su uključeni hrabri momci iz GSS-a Zavidovići. Admir Bajraktarević, načelnik GSS-a Zavidovići, za “Hayat” je objasnio je šta se najčešće dešava sa tijelom koje padne u vodu odnosno ne pronađe se u kratkom roku.

Potraga za dječakom – GSS.ba

Prema njegovim riječima, vrijeme pronalaska tijela zavisi od vrste utapanja odnosno da li je ono mokro ili suho.

“Ako je u pitanju mokro utapanje  odnosno ako je voda ušla u pluća, tijelo je teže od vode, i samim tim voda ga nosi po dnu do neke prve najmanje prepreke. U tom slučaju zavisno od temperature vode odnosno dok ne krenu biološko-hemijski procesi u organizmu, tijelo vremenom postaje lakše od vode i isplivava na površinu. Poslije tog procesa voda nosi tijelo do prve preprke odnosno uz obalu, na neku stijenu tačnije gdje prvo zapne. Taj period je relativan zavisno od temperature vode i može trajati od 5 do 30 dana”, objašnjava Bajraktarević.

Za naše čitaoce pojasnio je i šta se dešava u slučaju da je riječ o suhom utapljanju.

Potraga za dječakom – GSS.ba

“U tom slučaju tijelo je cijelo vrijeme bilo na površini i nije tonulo. Nadamo se da je to slučaj sa ovim dječakom i zato i dalje detaljno pretražuje površina odnosno obala”, pojansio nam je on.

Dječakov amidža jučer je kazao kako porodica sumnja da se dječak nalazi ispod velike količine pijeska na ušću potoka u Bosnu, a da taj pijesak inače nije bio tu te da će mehanizacija otkloniti i tu sumnju.

“Sve je moguće. Pokušavamo da svim varijantama da bi se što prije pronašlo tijelo dječaka. Postoji sumnja i na to odnosno da se možda tijelo nalazi ispod velike količine pjeska. Ekipe koje su na terenu pokušat će sve kako bi se što je moguće prije pronašlo tijelo”, izjavio je Bajraktervić.

Toni Matijević iz GSS Žepče je kazao da će ekipa iz Zavidovića i danas čamcem proći korito Bosne prema Žepču, a na ušću će koristiti mehanizaciju.

Očekuje se i dolazak spasilačkih ekipa iz Zenice.