Veliki uspjeh naših budućih doktora: Tim iz BiH među pet najboljih u svijetu

Pod mentorstvom dr. Vlastimira Vlatkovića, nefrologa sa UKC-a Banja Luke i profesora sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, studenti Sonja Ukmar, Pavle Karan, Nikola Vranješ, Marko Vujmilović i Dinko Osmančević predstavili su BiH u najljepšem mogućem svjetlu osvojivši peto mjesto na svjetskom prestižnom takmičenju International Medical Tournament, održanom u Rusiji.

Jedan od učesnika ovog takmičenja Dinko Osmančević priča nam da slučajevi koji su se trebali riješiti su bili skoro specijalistički, što je za studenta poprilično teško.

– Morali smo tražiti i pomoć ljekara sa Kliničkog centra. Trebali smo ponuditi rješenje na šest stranica, prezentaciju i braniti svoje stavove. Dva puta smo se ukrstili s Nijemcima koji su bili vanserijski, rekao je Osmančević.

Lidlov sindrom je slučaj pacijenta koji je on trebao riješiti. Inače, to je jako rijetka bolest i teško je dijagnosticirati.

– Zbog toga što je rijetka, na to čovjek ne bi ni pomislio dok mu se ne poklopi ta teška slika. Niko mi od ljekara to nije mogao ni reći, jer ko bi na to mogao i pomisliti. Našao sam to u literaturi, vidio da se poklapa i naveo, ispričao nam je svoje iskustvo, dodavši da cilj takmičenja nije da se ponudi definitivna dijagnoza, nego da se vidi koliko se široko može razmišljati, te kako se to može dokazati literaturom.

S obzirom na to da mladi medicinari sve više odlaze iz BiH,Osmančević kaže da su njegovi planovi drugačiji.

– Volio bih ostati ovdje. Ali, i da odem van, i to je neka opcija. Dogodine završavam fakultet i svaki dan se dvoumim. Nisam još načisto sa sobom. Mislim da bi trebao ostati svako na svome. Razvijati svoju sredinu mimo političkih previranja. Treba otići samo radi edukacije kako bi se neki principi primjenjivali ovdje radi poboljšanja stanja, rekao je Osmančević i dodao da naš narod ide u Njemačku da radi, a ne da ostvaruje uspjehe. To je, ističe, bitna razlika.

Izvor: Oslobođenje