U Kalesiji obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Šefica u Službi za upravu i društvene djelatnosti općina Kalesija Hata Mujčinović danas je u ime općinskog načelnika Seade Džafića položila cvijeće na spomenik poginulim borcima NOR-a te na centralno spomen obilježje poginulim borcima Armije RBiH Dana Evrope te Dana zlatnih ljiljana.

Na ovaj dan sjećate se onih koji pobijedili fašizam 1945.godine, a ne smijemo zaboraviti ni jednog koji su postizali pobjedu protiv fašizma od 1992-1995. godine. Pripadnici Armije RBiH su pravi pobjednici nad fašizmom, mnogi od njih su za slobodu dali živote da im nećemo nikada zaboraviti, kazala je Hata Mujčinović.

Ona je uputila i čestitku Zlatnim ljiljanima istakaoš da su oni hrabri sinovi Bosne i Hercegovine i ljudi koji su ostavili trag u odbrani i stvaranju države.

U okviru obilježavanja 9.maja, u sali Bosanskog kulturnog centra „Alija Izetbegović“ Kalesija održana je i Svečana akademija kao i promocija knjige „Hronika Starog Luga“, autora Hasana Paloša iz Rainaca Donjih.

Riječ je o djelu koji zaslužuje da se nađe u svim školskim bibliotekama kako bi učenici znali historiju svoga kraja. Knjiga “Hronika Starog Luga” upravo govori o bitnim događajima iz ranijeg perioda o kojima je nekada možda i bilo zabranjeno pričati, poručeno je sa ove promocije.

O knjizi su pored autora govorili i književnici Mehmed Đedović, Fahrudin Sinanović te Zejćir Hasić.