NSBiH krenuo u borbu da se Pjaniću smanji kazna: Princ igra protiv Italije?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine ispoštovao je sve procedure i u roku uložio žalbu Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) na kaznu izrečenu našem reprezentativcu Miralemu Pjaniću, koji je dobio crveni karton u utakmici kvalifikacija protiv Grčke, rekao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar NSBiH.

Disciplinska komisija UEFA-e Pjanića je suspendovala za dvije naredne utakmice te prema toj odluci nema pravo nastupa u susretima trećeg kola Grupe J kvalifikacija za EURO 2020 protiv Finske u Tampereu 8. juna i tri dana kasnije s Italijom u Torinu.

“Odluku su donijeli na osnovu izjava službenih lica s utakmice, ali smo u žalbi na bazi brojnih elemenata pokušali opovrgnuti njihove određene stavove iz službenog zapisnika utakmice, igrane 26. marta u Zenici (2:2, op.a.). Uloženu žalbu potkrijepili smo argumentima, dokazima i izjavama svjedoka. Napisali smo i naše mišljenje, da je Pjanić tehnički visoko sofisticiran igrač, da je išao na loptu i nije imao namjeru da udari suparničkog fudbalera. Naveli smo i da se grčki igrač 30 sekundi nakon starta pridigao, nastavio igru, što znači da nije bio teže povrijeđen i što ukazuje, a jasno se vidi i na videosnimku, da je Pjanić startovao u žaru borbe te apsolutno nije imao namjeru da ga nepropisno zaustavi”, istakao je Džemidžić, dodavši:

“U narednih 10 dana očekujemo poziv iz Niona, odnosno odluku Apelacione komisije UEFA-a. Borit ćemo se do kraja. Realno za očekivati je da mu ublaže kaznu na suspenziju nastupa u jednom susretu, tj. da nema pravo igrati u meču s Finskom, da ga selektor Robert Prosinečki ima na raspolaganju za utakmicu u Torinu. Učinili smo sve i vjerujemo da će tako i biti”.

I u stručnom štabu reprezentacije BiH s nestrpljenjem iščekuju vijest iz Nyona te se nadaju da će Apelaciona komisija UEFA-e ublažiti kaznu Pjaniću, odnosno da će ga Prosinečki moći uvrstiti na spisak reprezentativaca za predstojeće utakmice, koji bi javnosti trebao saopštiti najkasnije u drugoj polovini maja