Ovo je djevojka koja je zamalo poginula na raftingu u BiH (FOTO)

Beograđanka Jelena Veličković, koja je teško povrijeđena tokom raftinga na Tari, a spasili su je fočanski skiperi i turisti, uspješno se oporavila u Univerzitetskoj bolnici u Foči iz koje je danas otpuštena na kućno liječenje.

Nezgoda na raftingu Tarom dogodila se 2. maja kada su se turisti iz Srbije, koji su se spuštali u sopstvenoj režiji, prevrnuli i ispali u rijeku.

Veličkovićeva je pronađena nekoliko kilometara nizvodno bez svijesti, a reanimacija je trajala oko 25 minuta, nakon čega je sa teškim oštećenjem pluća prebačena u Univerzitetsku bolnicu Foča, gdje je više dana bila priključena na aparat za disanje.

Pred izlazak iz bolnice, Veličkovićeva je ispričala novinarima da je posljednje čega se sjeća oblačenje opreme prije ulaska u čamac.

– Sljedeće čega se sjećam je momenat kada se budim na intenzivnoj njezi u fočanskoj bolnici – kaže Veličkovićeva.

Ona navodi da je prevrtanje čamca normalna stvar na rijeci Tari.

– Kada se krene u takvu avanturu, za očekivati je da se tako nešto može desiti. Vozim bicikl, bavim se triatlonom, idem na planinarenje, uvijek se nešto slično može desiti. Poenta je da vas na raftingu Tarom očekuje adekvatna pomoć u slučaju takvih nezgoda – kaže Beograđanka.

Ona je istakla da duguje veliku zahvalnost svojim spasiocima, kao i osoblju Univerzitetske bolnice, te obećala da će ponovo doći na Taru.

– Dolaziću kad god budem mogla. Ovdje sam već treći ili četvrti put i uvijek ću dolaziti, jer ovdje su ogromni turistički potencijali, na svjetskom nivou – navela je Veličkovićeva.

Povrijeđenu Beograđanku u bolnici je posjetio i načelnik opštine Foča Radisav Mašić koji je rekao da se raduje što se oporavila i što Foču napušta, ipak, sa lijepim utiscima.

On je napomenuo da je nezgoda na Tari mogla imati tragične posljedice, ali da se to nije dogodilo zahvaljujući fočanskim rafterima koji su pritekli u pomoć.

– Ovo je prilika da skrenemo pažnju svima koji idu na rafting da poštuju pravila, jer mi ovdje imamo registrovane profesionalne rafting klubove koji imaju profesionalne skipere i koji u toku sezone stotinu puta prođu Tarom. Posjetioci koji dođu sa strane, a koji se spuštaju u privatnoj režiji zaista se izlažu opasnostima, što može imati tragične posljedice i zato je potrebno da se to radi preko registrovanih rafting klubova, jer je to najbezbjedniji način – rekao je Mašić.

On je dodao da se i u ovom slučaju pokazalo koliko je važan makadamski put desnom obalom Tare, koji je prije dvije godine opština izgradila uz pomoć Oružanih snaga BiH.

– Želja nam je da taj put još više popravimo i da jednog dana bude i asfaltiran – naveo je Mašić.

Vijest Ovo je djevojka koja je zamalo poginula na raftingu u BiH (FOTO) se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Izvor:Fokus.ba Kontakt: redakcija@kalesijski.ba