Radovi na sanaciji tunela Ormanica trajat će pet mjeseci, privreda TK neće imati štetne posljedice

Počeli su radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu Srebrenik – Orašje. Saobraća se jednom trakom naizmjenično te nema dužih zadržavanja. Rok za izvođenje građevinskih radova je pet mjeseci, a obzirom da je obezbijeđen alternativni pravac za kamione, privreda Tuzlanskog kantona neće imati štetne posljedice, navodi kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja. Nakon završetka radova, putnici i vozači ovog dijela BiH dobit će moderan tunel, važan ne samo za njih nego i za privrednike, jer velika količina robe ovim putem ida ka susjednoj zemlji.

”Tunel će funkcionisati jednom trakom tri mjeseca, a ostala dva mjeseca će biti potpuno zatvoren, s tim da će se u međuvremenu, ta tri mjeseca napraviti alternativni pravac za kamione, a već imamo alternativni pravac za mala vozila. Meni je drago što je to počelo. Već sada, u Gradačcu imamo tri odrona na magistralnim cestama. Danas na kolegiju ja sam rekao da ću urgirati iz Ministarstva prema Direkciji cesta Federacije, da u što hitnijem roku sanira te rupe, odnosno odrone na putu, jer znamo da nam je ovaj put opterećen kada je u pitanju frekvencija vozila. Tunel će po njihovim nalazima biti urađen za pet mjeseci, imat ćemo moderan tunel kroz koji prolazi milijarda robe u pravcu hrvatske granice. Mi u početku nismo dali nikakvu avanturu kada je u pitanju izrada tog tunela jer smo znali da privreda TK ne smije nikako trpiti. Sa ovim alternativnim pravcem neće biti problema za kamionski prevoz sa TK prema Zapadu”, navodi Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

DK
Objava Radovi na sanaciji tunela Ormanica trajat će pet mjeseci, privreda TK neće imati štetne posljedice pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.