Političke promjene u TK: Čeka se odluka SDP-a i Naše stranke

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona koji podržavaju formiranje programske Kantonalne vlade danas su u Tuzli održali sastanak, a ishod susreta baca novo svjetlo na političku situaciju u ovom kantonu.

Naime, Pokret demokratske akcije (PDA) sada želi u cijelosti participirati u izvršnoj vlasti, zbog čega će tuzlanski ogranci Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke morati održati unutarstranačke sastanke.

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić za Klix.ba je potvrdio da je danas u Tuzli održan sastanak grupe zastupnika Skupštine Tuzlanskog kantona koja će podržati formiranje programske Kantonalne vlade.

Bijedić nam je kazao da sastanku nisu prisustvovali zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB), ali da je njihova priča o podršci i dalje aktuelna.

“Predstavnici PDA žele aktivno učešće u vlasti i raspodjeli ministarstava, a danas će se Regionalni odbor Naše stranke izjasniti o novonastaloj situaciji. Na osnovu toga, mi u četvrtak pravimo sjednicu Kantonalnog odbora SDP-a na kojoj ćemo ponovo raspravljati o tome da li ćemo pod novim uslovima ulaziti u vlast, jer sada ovdje imamo PDA u punom kapacitetu”, rekao nam je Bijedić.

U trentunoj priči o formiranju programske Vlade TK nalaze se zastupnici SBB-a, SDP-a, PDA i Naše stranke iz koje su ranije kazali da u svemu ovome mogu učestvovati i zastupnici PDA, ali bez premijerske i ministarskih pozicija.

Kako će teći formiranje vlasti u TK na koju se čeka već sedam mjeseci konkretnije će se znati nakon unutarstranačkih sastanaka u SDP-u i Našoj stranci.

Podsjećamo, SDP TK ranije je zauzeo stav da se ne ide u formiranje vlasti s PDA, a istog su stava i u Našoj stranci.

Nešto ranije podršku programskoj Vladi TK nisu dali iz Demokratske fronte (DF) i Stranke za BiH (SBiH).

Ukoliko u konačnici dođe do preokreta, opoziciju u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH činit će DF, SBiH i Stranka demokratske akcije sa 14 skupštinskih zastupnika.

TKPORTAL/KLIX