1. maj u znaku podjele sindikata: Protesti samo u Tuzli

Danas se u cijelom svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada.

U velikom broju država radnici će na ulicama, velikim protestima upozoriti na ono čime nisu zadovoljni, šta bi trebalo mijenjati.

Iz SSSBiH nisu planiri nikave proteste, što i ne čudi s obzirom da rukovodstvo ovog Sindikata na čelu sa Selvedinim Šatorovićem nema podršku dvije trećine granskih sindikata.

Sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, na kojoj će predsjednici granskih sindikata zauzeti stav u vezi sa dogovorenim tekstom opšteg kolektivnog ugovora, trebalo bi da bude održana danas u Gradišci.
Prema riječima predsjednika Saveza sindikata Ranke Mišić, sve te aktivnosti fokusirane su na povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

“Cilj je povećanje najniže plate na 500 KM do 1. jula, kao i izmirenje određenih zakonskih rješenja koji su dio Memoranduma koji smo potpisali sa Vladom RS”, istakla je Mišić.

Predstavnici Sindikata solidarnosti iz Tuzle najavili su da će danas protestima obilježiti 1. maj, Praznik rada.
Prema njihovim riječima, oko 10 hiljda radnika u Bosni i Hercegovini još nije ostvarilo pravo na uvezivanje radnog staža, iako su uslove za penziju davno ispunili.

Predsjednik ovog sindikata Sakib Kopić rekao je da su prava radnika danas takva da imaju samo pravo na rad, ali ne i na pitanja o kašnjenju plata, njihovog povećanja, kao ni za slobodne dane.

“Pogledajte tržne centre. Svi ti ljudi rade i do 300 časova mjesečno, a plaćeni su otprilike za nekih 170. U ovoj državi nema boljitka dok se sve progresivne snage ne ujedine i ne naprave promjene”, poručio je Kopić.

Kako je rekao, svi veliki industrijski giganti u Tuzli su ugašeni i prazni, odnosno njihova proizvodnja je svedena na minimum.

“Mi ne možemo živjeti od turizma i razvoja trgovačkih lanaca. Zbog uništenja industrije danas smo među najsiromašnijim državama u Evropi”, istakao je Kopić.

Protest Sindikata solidarnosti zakazan je za 11 časova, pred nekadašnjom zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

Brojem građana koji će ih podržati, kažu, ne opterećuju se, ali pred sadašnju zgradu Vlade Tuzlanskog kantona neće ići.

Predstavnici Sindikata su dodali da će svim građanima koji se pridruže protestima biti podijeljen radnički grah.

24satainfo / tkportal