Potvrđena optužnica protiv direktora i dva profesora iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv tri osobe  iz Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli. Optužnica je potvrđena protiv profesora u ovoj školi Zajida Salčinovića zbog produženih krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave, dok je protiv direktora škole Dražena Aščerića i profesorice Dževdete Ferhatbegović potvrđena zbog produženog krivičnog djela  krivotvorenje službene isprave.

Postoji osnovana sumnja da je Salčinović kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine, od 10 vanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim komisijama steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara.

Salčinović, Aščerić i Ferhatbegović se između ostalog terete i da su kao članovi komisija u više navrata ovjeravali i potpisivali neistinite podatke u službenim ispravama da su polaznici pred ispitnim komisijama polagali pojedine ispite, mada su bili svjesni da nisu niti izlazili na ispite.   

Sud je Salčinoviću izrekao mjeru zabrane prilaska školi, te je u optužnici predloženo da mu se izrekne mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od 5 godina. Također, u optužnici je predloženo da se od pomenutih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.   

federalna.ba