Delegacija Vlade TK-a posjetila Međunarodni aerodrom Tuzla

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem posjetila je danas Međunarodni aerodrom Tuzla i prisustvovala izvođenju vježbe „Nesreća zrakoplova u krugu aerodroma Tuzla.

Radi se o redovnoj vježbi koja za cilj ima testirati i podići nivo uvježbanosti i koordinacije svih neophodnih službi i jedinica, kako aerodromskih, tako i kantonalnih i općinskih, u slučaju eventualne nezgode u krugu Aerodroma.

Današnja vježba okupila je tri vatrogasne ekipe, tri ekipe prve pomoći, tri ekipe crvenog križa i ekipu prve pomoći iz vojne baze Oružanih snaga BiH „Dubrave”, te je uključivala i Ministarstvo unutrašnjih poslova s ciljem osiguranja što kvalitetnijeg i što bržeg odgovora na nastalu situaciju.


„Zadovoljstvo nam je vidjeti da je današnja vježba pokazala izuzetno dobru spremnost i koordinaciju različitih struktura za slučaj vanredne situacije na Aerodromu. Vidjeli smo da su sve službe Aerodroma, Grada i općina, te policije i vojske spremne pružiti adekvatan odgovor u slučaju eventualnih neželjenih situacija na Aerodromu.

Vježba je naša redovna zakonska aktivnost, a drago nam je da su današnjoj vježbi, koja je imala i pokazni karakter, prisustvovali premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona”, rekao je nakon izvedene vježbe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.


„Ova vježba doprinosi osiguranju neophodne bezbijednosti svih kako putnika i osoblja, tako i svih drugih korisnika usluga Međunarodnog aerodroma Tuzla. Imajući u vidu kvalitet vježbe i kvalitet odgovora koji je danas stavljen pred sve službe vidimo da se ništa ne prepušta slučaju i da se rizik svodi na minimum”, riječi su resornog ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mirsada Gluhića.


„Vlada Tuzlanskog kantona kontinuirano pruža podršku razvoju tuzlanske zračne luke, koja je jedan od pokretača razvoja našeg kantona i regije. U tom smislu drago nam je vidjeti da je spremnost aerodromskih struktura da odgovore na ovakve neželjene situacije na vrlo visokom nivou. Upravo kako bi smo im pomogli da unaprijede nivo svoje spremnosti, na posljednjoj sjednici Vlada je donijela odluku kojom smo omogućili usmjeravanje određenih finansijskih sredstava za nabavku novog vatrogasnog vozila za potrebe Aerodroma”, rekao je premijer Suljkanović.


Današnja posjeta Aerodromu bila je prilika i da delegacija Vlade posjeti novi putnički terminal Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji je od nedavno u funkciji.


„Terminal aerodroma proširen je sa 2.971 kvadratnih metara na 4.915 kvadratnih metara. Rekonstrukcija i proširenje putničkog terminala povećali su kapacitet ove zračne luke na 700.000 putnika godišnje. Ovim rekonstrukcijama između ostalog je uređena check-in zona, čekaonica i caffe bar. Terminal je već u funkciji, a zbog tenderske procedure završetak uređenja enterijera i nabavku pokretne trake, koja se treba ugraditi kako bi protok putnika i prtljaga bio intenzivniji, mi očekujemo koncem augusta ove godine”, rekao je Karasalihović.


Nakon rekonstrukcije postojeće i izgradnje nove moderne zgrade Međunarodni aerodrom Tuzla je umjesto dosadašnjih 400 dobio mogućnost opsluživanja 720 putnika u jednom vršnom satu, a koji se ukrcavaju u dva bazna aviona.


Kapacitet aerodroma će biti proširen i s modernim atrijem površine 900 kvadratnih metara, a kako je potvrdio Karasalihović, početak radova na izgradnji objekta vrijednog skoro milion i po maraka se očekuje krajem ovog mjeseca. U atriju će biti smještene suvenirnice, rent a car i turističke agencije te će putnički terminal i na ovaj način biti dodatno rasterećen, s obzirom na to da se trenutno svi spomenuti montažni objekti nalaze u glavnoj zgradi aerodroma.


Premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona nisu krili zadovoljstvo prikazanim, te su upravi Aerodroma i svim uposlenicima čestitali, kako na uspješno izvedenoj vježbi, tako i na svakodnevnom radu i aktivnostima koje čine kako bi dalje razvijali i unaprjeđivali Međunarodni aerodrom Tuzla.