Komisija za sigurnost preporučila Vladi FBiH i kantonima da popune policijske redove

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na izvanrednoj sjednici, razmatrajući odgovor entiteta Federacije BiH na najavu formiranja pričuvnog sastava policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, zaključila da navedene aktivnosti odmah obustave predstavnici međunarodne zajednice, prije svega OHR, zbog uznemirenosti građana.

– Smatramo da je to kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko ove aktivnosti ne budu zaustavljene Federacija će poduzeti adekvatne mjere – poručio je novinarima predsjednik Komisije Damir Mašić nakon sjednice, prenosi Fena.

Drugim zaključkom članovi Komisije zahtijevaju od nadležnih institucija da izvrše procjenu sigurnosno-političke situacije.

Također, Komisija poziva Vladu i preporučuje kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika.

– Dobro je da se to popunjavanje izvrši što prije, a to je moguće u narednih šest mjeseci – kazao je Čampara.

Dodaje da nije dobro da se unosi nemir među građane Federacije sa najavama o formiranju navedenog sastava.

– Vidjet ćemo kakva će sudbina toga biti, a vjerojatno će Federacija isto učiniti – konstatirao je nakon sjednice ministar Čampara.

Osim članova Komisije i resornog ministra, sjednici su prisustvovali zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima su bili predstavnici OHR-a, OSCE-a, Veleposlanstva SAD-a u BiH i Delegacije EU u BiH.