SDP skupio potpise za novu vladu TK. Koalicija na pomolu

SDP je skupio 18 potpisa za formiranje nove vlade Tuzlanskog kantona, nezvanično saznaje Faktor iz nekoliko izvora. Nezvanično saznajemo i da je svoje potpise stavilo deset zastupnika SDP-a, po dva iz Naše stranke i SBB-a te četiri iz PDA. Ovu informaciju niko javno nije želio potvrditi, što upućuje da politička situacija u formiranju vlast, u praksi nije jednostavna, kao što to matematički djeluje. 

Prikupljanje potpisa počelo je nakon što je Kantonalni odbor SDP-a Tuzla prošle sedmice donio odluku da krene u pokušaj formiranja programske Vlade Tuzlanskog kantona. Za ovaj proces bio je zadužen Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK. Njega smo danas zvali za potvrdu ove informacije, ali se nije javljao na mobitel.

U Skupštini TK 18 ruku čini minimalnu većinu potrebnu za izglasavanje nove Vlade TK. Ipak, saznajemo i da nije sigurno kako će se u ovom procesu dalje ponašati Naša stranka, s obzirom da su njihovi zastupnici svoje potpise stavili prije nego što su se pojavili oni iz PDA.

Naime, Predsjedništvo Naše stranke donijelo je odluku da neće u koaliciju s PDA, pa je upitno kako će dva zastupnika ove stranke dići ruke za Vladu koju podržava i PDA. S druge strane, Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona također je donio zaključak kojim je PDA označio kao etnonacionalnu stranku i tako je isključio kao potencijalnog koalicinog partnera. Međutim, nije tajna da u SDP-u postoji jaka struja onih koji “guraju” koaliciju ili neki vid saradnje s PDA, što je bilo viljivo i na sjednici Glavnog odbora partije, kada PDA nije isključena kao mogući koalicioni partner. Ta struja najjača je u Gradskom odboru Tuzla, na čijem je čelu Slađan Ilić i u kojem veliki uticaj imaju Jasmin Imamović i Denis Bećirović, koji imaju podršku i istaknutih stranačkih kadrova iz Centrale.

Ukoliko se krene u praktičnu realizaciju prikupljenih 18 potpisa, dobro upućeni smatraju da neće biti formalno potpisane saradnje s PDA, nego će se njihove ruke formalno tretirati kao podrška grupe zastupnika, jer se ne radi o komplatnom Klubu PDA, koji broji sedam zastupnika. Time će se naći rupa u zaključku KO SDP-a Tuzla, a PDA će praktično biti parner u vlasti. Problem može nastati ukoliko u cijeloj priči ne ostane Naša stranka, jer će onda biti potebno čak šest ruku PDA.

Dobro upućeni u političke prilike u TK, smatraju da je ovo način da Mirsad Kukić povisi ulog u procesu formiranja vlasti na nivou FBiH i da na neki način ucijeni SDA. Ako mene nema u FBiH, vas neće biti ovdje, želi poručiti Kukić, kojemu je vlast u FBiH od presudno važanosti, jer su tu nalazi kontrola nad RMU Banovići iz kojega on crpi svu svoju moć.

Navodno je za petak dogovoren sastanak na temu potpisa za podršu novoj vladi, kada je moguće da sve bude javno objavljeno, ukoliko u međuvremenu ne iskrsne problem, što nije isključeno. (faktor.ba)