U Kalesiji obilježen Dan armije RBiH

Danas je u Kalesiji obilježena 27. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Postrojavanje nekadašnjih pripadnika ARBiH, MUP-a i civilne zaštite održano je na sportskom poligonu MSŠ u Kalesiji. Nakon postrojavanja, učesnici ovogodišnjeg obilježavanja Dana Armije su prodefilovali kroz centar Kalesije.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, prisutne delegacije, Vlade i Skupštine TK, općine Kalesija i Općinskog vijeća, Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata FBiH, Patriotske lige, boračkih organizacija i udruženja TK-a , civilnih žrtava rata, predstavnici političkih subjekata i drugih organizacija odali su počast najboljim sinovima općine Kalesija i svim pripadnicima ARBiH koji su dali život za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga upriličena je i Svečana akademija posvećena 15.aprilu Danu Armije Republike Bosne i Hercegovine na kojoj se obratio i općinski načelnik Sead Džafić.

Kalesija je prvi oslobođeni grad u BiH. Pokazali smo agresoru da smo jaki. U ratu smo imali heroje, oni su nam potrebni i u miru da sačuvamo granice koje smo krvlju platili. Dan armije je prilika da se okupimo i pokažemo neprijateljima da smo tu i da smo spremni da branimo državu, kazao je načelnik Džafić.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović koji je istakao da je čast danas, s ove vremenske distance, reći da je onda kada je to bilo najteže, Armija pokazala najviši stepen morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost.

Iako takvu borbu neki danas žele relativizirati, to su pokazale i dokazale brojne sudske presude. Imajući to u vidu, s ponosom danas možemo reći da je Armija RBiH na dostojanstven način odbranila građane na ovom prostoru i izuzetna je bila čast biti dijelom takve armije, rekao je Suljkanović.

tkportal.ba