Njemačka demantirala Agenciju za rad i zapošljavanje BiH: Nema izmjena za njegovatelje iz BiH

Obavijest Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 27. marta ove godine unijela je veliki nemir među one koji žele aplicirati za poslove njegovatelja u Njemačkoj. U saopštenju direktora Agencije Muamera Bandića, koje su prenijeli brojni bh. mediji, a koje se može naći i na zvaničnoj internet stranici agencije stoji:

„Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opšti i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom.”

Pored ovih informacija stoji i obavijest o novim odredbama u vezi sa certifikatima o poznavanju njemačkog jezika, da od 1.6.2019. godine Ambasada SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije. „Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1.4.2019. godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH”, stoji dalje u saopštenju direktora Bandića.

Nadležne njemačke institucije demantuju postojanje izmjena

U odgovoru na direktan upit DW-a kod ureda za medije Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja sa sjedištem u Berlinu, eksplicitno stoji da se u odredbama u vezi sa ovom problematikom ništa nije promijenilo, još od 2013. godine, kada je ovo njemačko ministarstvo donijelo odluku kako regulisati dovođenje medicinara iz BIH. Sličan odgovor dolazi i od Centralnog ureda za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) sa sjedištem u Bonnu. I u odgovoru tamošnje glasnogovornice za medije stoji da se u provođenju programa zapošljavanja Triple Win, koje ova služba po nalogu Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja provodi u saradnji sa njemačkim Društvom za internacionalnu saradnju (Gesellschaft für die internationale Zusammenarbeit, skraćeno GIZ) stoji da se u provođenju navedenog programa aktuelno ništa nije promijenilo.

U zadnje vrijeme sve više odbijenica

Bilo kako bilo, oni koji apliciraju, u posljednje vrijeme dobijaju sve više odbijenica. Neki od njih, koji se oglašavaju u socijalnim mrežama, smatraju da to ima direktne veze sa aferom o kupovini diploma u BiH, o kojoj su izvještavali i njemački mediji. Među njima je Nermina S. (puno ime poznato redakciji) koja je sa velikim entuzijazmom došla u Berlin da poboljša znanje njemačkog jezika prije no što i oficijelno aplicira za mjesto njegovatelja u Njemačkoj.

Poslije završenog studija u sasvim drugoj branši u kojoj u BiH nije mogla naći posao, odlučila se za trogodišnje školovanje za medicinsku sestru u jednoj od bh. državnih bolnica. Okončala ga je sa najboljim ocjenama, dobila preporuke, sve prevela na njemački jezik. Poslije izvjesnog vremena provedenog u Berlinu se i prijavila na konkurse u nekoliko berlinskih bolnica. Od par njih je odmah dobila ponude za razgovor, u jednoj i šansu za probni rad. No nakon saopštenja Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Nermina dobija jednu odbijenicu za drugom. Bolnica u kojoj je odradila probni dan, joj se još nije javila sa odgovorom. Za mladu djevojku, koja ne želi otkriti svoj puni identitet, da joj, se, kako argumentuje, ime ne bi povlačilo po portalima socijalnih mreža, se srušio svijet.

“Ne mogu da podnesem osjećaj da je sav trud,vrijeme i novac, koji sam uložila u prekvalifikaciju, bio uzaludan. Sad svi mi iz BiH stojimo pod generalnom sumnjom da smo kupili diplome. Zbog čega bi nam se uopšte davala šansa, provjeravale naše diplome, kad za ove poslove aplicira medicinsko osoblje iz drugih zemalja, ne samo našeg regiona, već i iz cijelog svijeta”, kaže ona.

Bandić iduće sedmice gost u Bonnu

Savezno ministarstvo za rad i socijalna pitanja, opet na direktan upit DW-a odgovara da se ocjena svjedočanstava vrši kao sto je to bilo i dosad, te da nema nikakve veze sa informacijama o lažiranju diploma. U uredu za javnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH, ne žele komentirati ove navode. Glasnogovrnik Boris Pupić kaže da direktor Agencije Muamer Bandić iduće sedmice dolazi u Bonn. Tamo će, 9. i 10. aprila, uzeti učešća na konferenciji pod nazivom “Migracije radnika u Njemačku”. Tom prilikom će se Bandić susresti sa direktorom ZAV-a, Alexandrom Wilhelmom.

DK

Izvor: radiosrebrenik.ba