Demokratska fronta je sama sebe isključila iz BH bloka

Jednostranim istupanjem iz BH bloka i činom koji je učinila Demokratska fronta, potpisivanje koalicionog sporazuma sa SDA, praktično su sami sebe isključili iz BH bloka, izjavio je danas u Sarajevu Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

Danas se održava prvi sastanak radnih tijela predstavnika SDP-a i Naše stranke koje čine BH blok, a iz SDP-a i NS su najavili i širenje BH bloka, ne navodeći koje političke partije bi se mogle priključiti toj koaliciji lijevih i građanih političkih partija ali da je cilj pokriti cijelu BiH, prenosi Fokus.

Nastavljamo širiti ovu priču koja se neće završiti na ova dva politička subjekta”, kazao je Mašić. On je rekao da će u rad BH bloka biti uključeni i predstavnici akademske zajednice kao i nevladine organizacije, s ciljem da se pomogne bosanskohercegovačkom društvu. Ove dvije stranke nastavljaju opoziciono djelovanje (osim u KS).

Politički direktor SDP-a vjeruje da će prve rezultate BH blok vidjeti već na narednim lokalnim izborima u BiH.

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić izjavila je da je BH blok protuteža i suprotstavljanje etničkom modelu Bosne i Hercegovine. Na pitanje kada se očekuje formalizacija BH Bloka, odnosno postoje li i koji su uslovi za pristupanje BH Bloku, Ćudić je kazala da bi taj dokument mogao biti javnosti predstavljen kroz nekoliko narednih sedmica.

Ciljevi su da ove dvije stranke izađu sa dokumentom iza kojeg će moći stati šira društvena zajednica. Ovdje radimo ono što smo naglašavali, suprotstavljanje etničkom modelu BiH i nuđenje zajedničke vizije i mogućnosti BiH u kojoj će svi građani i građanke biti ravnopravni”, kazala je Ćudić.