Bego Gutić: “Vladaju oni koji nemaju podršku građana, moramo ubrzati stvari”

Incijativu za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona potpisalo je svih devet zastupnika SDA u Skupštini TK, a pored njih potpise su stavila tri zastupnika iz DF-a, te jedan iz Stranke za BiH, potvrdio je za Faktor Bego Gutić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

U Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla nam kažu da je njihovo Predjedništvo na sjednici održanoj u utorak navečer donijelo odluku da pokrenu incijativu za smjenu Vlade TK. Također, rečeno nam je da je sjednica Kluba zastupnika SDP-a u toku te da će nakon nje biti poznato šta je tačno dovovoreno kada je u pitanju incijativa za smjenu Vlade.

Mi smo na prvoj radnoj sjednici Skupštine TK govorili da ova Vlada PDA nije radila dobro. Posebno je to bilo vidljivo u toku predizborne kampanje, kada su svi resursi Vlade TK bili stavljeni u službu jedne političke partije. Izbori su bili 7. oktobra, očito je da imamo opstrukciju u procesu formiranja vlasti i ovo je način da ubrzamo stvari. Jasno je da vladaju stranke koje nemaju podršku građana i legitimitet te vrijeme je da se to promijeni – kaže Gutić za Faktor.

Drugi čitaju…

Dodajmo da incijativa do sada ima 13 potpisa s tim da, kako nam je rečeno, nije upitan još jedan potpis zastupnice iz SBiH.

Incijativom se traži da se na dnevni red sjednice zakazane za ponedjeljak, 4. april, uvrsta tačka dnevnog reda o smjeni Vlade TK. Da bi inicijativa bila uvrštena potrebno je da za to glasa 18 zastupnika, koliko je potrebno i da bude usvojena.

Ono što ćemo mi tražiti je da ukoliko bude izglasana smjena, ona odmah bude operativna, odnosno da tehničke poslove preuzmu sekretari u ministarstvima, do izbora nove Vlade. Tako nešto imali smo nakon protesta u februaru 2014. godine, kada je smijenjena SDP-ova vlada – dodaje Gutić.

(faktor)

sodalive.ba/tkportal.ba ( Kontakt: redakcija1@tkportal.ba )