Preminuo Mirsad Vejzović legendarni fudbaler Drine iz Zvornika i tojšićke Sloge

U 68. godini života preminuo je bivši igrač zvorničke Drine Mirsad (Mirso) Vejzović.

Mirsad ( Mirso ) Vejzović bio je pravi velemajstor sa loptom, a još početkom 70-tih godina, zajedno sa svojim rođakom Berizom iz okoline Teočaka došao je u Drinu iz Zvornika.

Već na samom početku pokazao je svoj raskošan talenat i vrlo brzo je postao standardni bek u zvorničkoj Drini. Igrao je za Drinu dugi niz godina i skupio skoro 200 nastupa, tako da se nalazi na vječnoj listi deset igrača Drine sa najviše prvenstvenih nastupa.

Prvi s lijeva stoji: Mirsad Vejzović

Slika iz 1979/80. godine – FK Drina Zvornik

Nakon osvojenog prvog mjesta u Sjevernoistočnoj zoni u sezoni 1973/74. godine, Drina iz Zvornika je postala po prvi put član novoformirane Republičke lige Bosne i Hercegovine.

U  debitantskoj sezoni za Drinu je nastupao veliki broj igrača, među kojima se isticao Mirsad Vejzović.

Drugi s lijeva , stoji Mirsad Vejzović

80 – tih godina dolazi u Tojšiće, gdje oblači dres Sloge i bilježi dobre nastupe, tada već kao iskusan igrač. Unio je dosta iskustva i znanja pa su ga ljubitelji fudbala u Tojšićima zavoljeli i često pričali o tim njegovim igrama.

Klub iz Tojšića je tada sa Mirsom ušao u veći rang, a svoju igračku karijeru je završio upravo u Slogi.

Nakon igračke karijere bio je uspješan i kao trener.


Veliki uspjeh fudbalera Drine, plasman u Međurepubličku ligu „Sjever“ iskreno je obradovao sve ljubitelje sporta i navijače zvorničkog kluba. Uspjeh je time veći ako se zna da je Drina od samog starta prvenstva imala velike probleme finansijske prirode, a ni igrački fond nije baš garantovao ovakav uspjeh. Ipak, uz izuzetno zalaganje samih fudbalera, stručnog štaba sa Petrom Slavkićem i Mirsadom Vejzovićem, kao i predsjedništva kluba, cilj je ostvaren.


Prvi s desna stoji: Mirsad Vejzović – trener FK Drina Zvornik
Sezona 1988/89.

Svi ga pamte prije svega kao dobrog čovjeka, prijatelja i velikog fudbalskog majstora.

Poslije rata je živio negdje u Austriji, a ponekad je dolazio u Tuzlu gdje je posjećivao sestru.

Edin Š. / tkportal.ba