Stari most u mraku za “Sat za planetu Zemlju”

Gašenjem svjetala na UNESCO-vom zaštićenom spomeniku, Mostar se 12. put pridružio globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) “Sat za planetu Zemlju”, s preko 2.000 svjetski poznatih znamenitosti iz više od 7.500 gradova iz 180 zemalja svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Uz Stari most, svjetla su ugašena na brojnim građevinama i privatnim objektima. Građani su uz paljenje svijeća na sat vremena pokazali svjesnost o klimatskim promjenama, te da misle na buduće generacije.

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF navode kako se ove godine više od 20 gradova iz BiH odlučilo da na 60 minuta zamrači svoja središta i prepoznatljive znamenitosti, među kojima je spomenik na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine Stari most u Mostaru, te most u Višegradu.

Globalna inicijativa WWF-a „Sat za planet Zemlju“ nastala je 2007. godine u Sydneyu s ciljem osvještavanja stanovništva svijeta o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na Zemlju.

Tijekom godina akcija je prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena.

Ove godine provodi se u više od 180 zemalja. Središta više od 7.500 gradova je u mraku, baš kao i 2.000 svjetski poznatih znamenitosti.

Izvor:Haber.ba