Gazibegović: Za zabranu ne znaju klinike u Njemačkoj

Zvone telefoni

Otkako se pojavila ova vijest, telefoni brojnih centara za obrazovanje odraslih u BiH te srednjih škola koje su se bavile prekvalifikacijom medicinskih radnika ne prestaju zvoniti. Potvrdili su nam to i u Centru za obrazovanje odraslih iz Tuzle.

“- Iznenadila nas je ova vijest. To sve treba provjeriti. Kao centar koji radi prekvalifikacije ne bismo voljeli da to bude istina. Svaki privatni ili državni centar prekvalifikaciju radi u skladu sa zakonom” – kazali su nam iz tuzlanskog centra, piše Avaz.ba.

U Centru za obrazovanje odraslih u Gračanici tvrde da ova informacija nije tačna. Direktor Samir Gazibegović rekao nam je da su kontaktirali i njemačke klinike koje daju posao bh. njegovateljima. Kako kaže, ni oni nisu upoznati sa spornom odlukom.

“- Radi se o potpunoj dezinformaciji. Nije mi jasno zbog čega neko na ovaj način pokušava obeshrabriti one koji pokušavaju dobiti stalan i siguran posao u Njemačkoj, jer u BiH ne vide nikakvu perspektivu. Godišnje imamo oko 500 polaznika medicinske struke” – istakao je Gazibegović.

S druge strane, iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH nisu nam željeli komentirati navode da se radi o dezinformacijama.

Radne dozvole

“- Dobili smo informaciju od Centralnog ureda za posredovanje u međunarodnom zapošljavanju Savezne agencije za rad u Njemačkoj, gdje su nas informirali da su oni od svog ministarstva dobili uputu da ne izdaju radne dozvole za kandidate koji su diplomu dobili nakon prekvalifikacije” – pojasnili su iz Agencije.

Mnogo odbijenica

“- Do sredine februara dobili smo više odbijenica nego za cijelu prošlu godinu, a kao razlozi su navedeni da su diplome stečene prekvalifikacijom. Prošle godine nijedna odbijenica nije izdata iz tog razloga” – dodaju iz Agencije.