Trećina uposlenika u Općoj bolnici u Gračanici na bolovanju zbog navodnog mobinga. Direktor sve negira…

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona pokrenuto je pitanje o stanju u Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović” iz Gračanice.

Pljuštale su optužbe da su uposlenici izloženi mobingu koji provodi menadžment ove ustanove, a kantonalni zastupnici iznijeli su i navode o stranačkom zapošljavanju. Direktor gračaničke bolnice sve optužbe u potpunosti odbacuje.

Prema riječima pojedinih članova sindikata koji nisu željeli pred kameru FTV-a, cjelokupna situacija u Općoj bolnici “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici je teška i traži hitnu rekaciju Vlade Tuzlanskog kantona s ciljem rješavanja problema. Navodno je trećina uposlenika ove bolnice na bolovanju zbog mobinga od menadžmenta i direktora ove ustanove. Zbog toga su u Demokratskoj fronti i pokrenuli ovo pitanje na Skupštini.

– Imamo jedan frapantan zastrašujući podatak podatak da je od 165 radnika, njih više od 40 na bolovanju zbog mobinga – kaže predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK-a Mahir Mešalić.

– U pitanju su dezinformacije. Pacijenti su na bolovanju zbog oboljenja lokomotornog sistema, hroničnih oboljenja. Nažalost, imamo i određeni broj pacijenata, odnosno uposlenika s malignim oboljenjima koji su na odsustvu s posla – navodi direktor gračaničke bolnice dr. Almir Sakić.

Nadalje, članovi Sindikata koji nisu uz direktora, prema našim saznanjima, trpe omalovažavanja i pritiske, uz prijetnje otkazima. Dok neki dobijaju otkaze, drugi se zapošljavaju prema stranačkoj pripadnosti.

– Daju se i stimulacije na platu određenim uposlenicima po stranačkoj pripadnosti, gdje ljude koji ne bi trebali biti u pripravnosti direktor zaduži da budu u pripravnosti i oni dobiju oko 1.000 KM na platu – tvrdi Mešalić.

– Primorani smo da organizujemo pripravnost pojednim specijalistima i doktorima koji dolaze na tu pripravnost ukoliko se ukaže potreba – objašnjava Sakić.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić ističe da su zbog ovih dešavanja u gračaničku Opću bolnicu uputili kantonalnu budžetsku inspekciju koja će izvršiti inspekcijski nadzor.

Pacijenti zasad ne ispaštaju što su potvrdili i u sindikatu i menadžmentu Opće bolnice u Gračanici.

FTV