Zbog žene svog života Indijac biciklom putovao do Švedske

Prije nekih 40 godina počela je divna ljubavna priča indijskog umjetnika i jedne Šveđanke. Poslije mnogo izazova, ovaj par je i dalje zajedno. 

Pradiumna Kumar Mahanandia rođen je kao “nedodirljiv” (kasta) u zabačenom selu u Indiji 1949. godine. Jedan astrolog je tada prorekao da će se oženiti muzičarkom iz daleke zemlje, rođenom u horoskopskom znaku bika, koja posjeduje šumu.

– Jako sam vjerovao u proročanstvo, a sada i znamo da je na ovoj planeti sve predodređeno – rekao je Kumar.

On se itekako sjeća dana kada se proročanstvo obistinilo. Prelijepa priča je počela 17. decembra 1975. godine. Tada je Kumar bio ulični umjetnik. Prelijepa plavuša plavih očiju imena Šarlot von Šedvin (Charlotte Von Schedvin) ga je zamolila da naslika njen portret.

– Kada je stala pored mene, osjećao sam se kao da lebdim. Riječi nisu dovoljne da objasnim taj osjećaj. Oči su joj bile toliko plave, velike i duboke, osjećao sam se kao da gleda kroz mene, kao rendgen – prisjeća se on.

Bio je nervozan i zbog toga tog dana nije mogao pravilno nacrtati ženu svojih snova, pa je zatražio od nje da se vrati drugog dana.

– Vraćala se tri puta i uradio sam tri njena portreta. Nakon drugog, osjetio sam da je ona jedna jedina – govori Kumar.

Ispostavilo se da je Šarlot rođena u znaku bika, da svira frulu i da je vlasnica šume, baš kako je proročanstvo glasilo.

– Bit ćeš moja žena. Mi smo predodređeni jedno za drugo – kazao joj je Kumar.

Šarlot, koja je tada imala 19 godina, ove neočekivane riječi nisu preplašile i odlučila se upustiti u avanturu. Par je proveo nekoliko sedmica zajedno prije nego što se ona vratila kući u Švedsku.

Njihova ljubavna priča je tu mogla i završiti, ali mladi i odlučni Kumar je izabrao da se to ne desi. Godinu i po kasnije prodao je sve što je imao i kupio bicikl. Sa vrlo malo novca i uz pomoć nekoliko ljubaznih ljudi koje je sreo na putu, Kumar je uspio na biciklu prevaliti 9.656 kilometara da vidi Šarlot.

– Najveća prepreka su mi bile moje misli, moje sumnje – prisjeća se on.

Njih dvoje su se vjenčali i zajedno su više od 40 godina. Imaju dvoje djece i njihova ljubav je danas jaka kao i prvog dana.