Optužnica protiv Gavrila Stevića iz Gradačca zbog odlaska na ratište u Ukrajinu

Crna hronika

Tužilaštvo BiH

Stevića terete da je preko graničnog prijelaza iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv državljanina BiH zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

– Gavrila Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, nastanjenog u Banjaluci.

Optuženi se tereti da je tokom 2014. godine, u cilju pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, preko graničnog prijelaza iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska.

Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno sa drugim osobama iz Srbije i BiH,  protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice “Jovan Šević” koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je u okviru navedene jedinice zadužio oružje i uniformu  te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja mjeseca septembra 2014. godine.

Optuženi se tereti da se protuzakonito pridružio paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine te počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Autor: A. D.