Novim programom bit će zaposleno još 75 doktora

– U budžetu ZZO TK ostvaren je suficit od oko 15 miliona KM i time je stvorena mogućnost nastavka projekta zapošljavanja doktora medicine i stomatologije u ovoj godini. Od tih sredstava planirana su i druge aktivnosti i mjere čiji je cilj bolja zdravstvena usluga građanima Tuzlanskog kantona – navodi Hadžiefendić.

 Nabavka opreme

Mjera koja se u 2019. godini treba realizirati je i nabavka odnosno pomoć pri nabavci opreme za sve javne zdravstvene ustanove na području TK koje će biti definirane kroz stavove Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlade TK u narednom periodu. Treća stvar jeste povećanje iznosa za liječenje djece s područja TK koje svoje zdravstvene usluge moraju tražiti van teritorija BiH.

Veći prihodi 

Tokom 2018. godine u TK je oko 420.000 građana bilo zdravstveno osigurano. Taj obuhvat zdravstvenom zaštitom predstavlja 94 posto ukupnog broja stanovništva u Kantonu, a prosjek u Federaciji BiH je 87 posto. ZZO ostvario je u protekloj godini prihode od oko 246 miliona KM, što je više za oko šest miliona u odnosu na finansijski plan, navedeno je u izvještaju koji je prihvatila Vlada TK na posljednjoj sjednici.