Mak Ostrogonac je ponos BiH, sa 12 godina postao jedan od najmlađih Microsoftovih saradnika

Da ništa nije nemoguće ako svoj talent usmjerite i potkrijepite predanim radom i trudom, dokazuje i Mak Ostrogonac iz Sarajeva koji je sa samo 12 godina položio test i dobio internacionalno priznati MTA certifikat te tako postao jedan od najmlađih Microsoftovih tehnoloških saradnika.

Mak Ostrogonac je sedmi razred OŠ Čengić Vila 1 u Sarajevu, koji već tri godine pohađa multidisciplinarnu školu za djecu i tinejdžere School&School. Interes za informatiku Mak je počeo pokazivati kada je imao samo devet godina, a prije nekoliko dana postao je jedan od najmlađih vlasnika Microsoft Technology Associate certifikata.

“Računare sam zavolio kada sam imao devet godina i do sada sam radio uglavnom Windows OS Menagment, Administrative Tools, Cortana Troubleshooting… Međutim, nisam ni sanjao da ću ovako mlad položiti MTA certifikat. To je jedan od četiri certifikata – trebam položiti još dva MCSA i MCSE certifikat da bih postao pravi IT ekspert. To mi je cilj”, rekao je Mak u razgovoru za Klix.ba.

Za MTA certifikat položio je za samo 16 minuta, a najveća podrška bili su mu roditelji i profesor Adi Muslić koji za Maka ima samo riječi hvale.

Makova majka Elma Rovčanin-Ostrogonac kaže da su ona i njen suprug odlučili Maku dati šansu čim je počeo pokazivati interes za računarstvo. Nisu pogriješili, a najteža stvar u cijeloj priči je, kaže nam, prepoznavanje dječijeg talenta i odluka na koju slobodnu aktivnost upisati dijete.

“Mak je prvo bio fokusiran na hardver, godinu je sakupljao novac i kupovao komponentu po komponentu dok nije sastavio svoj računar”, rekla je Elma.

“Mi smo imali sreću da smo prepoznali njegov fokus i uvidjeli koliko se on unese u računare. Na početku nije bilo nekih kurseva i morali smo čekati mjesec da se oformi grupa, jer nije bilo mnogo zainteresovane djece. Onda smo otkrili School&School koji je pravo osvježenje i koji ima odličan program za sve stvari koje nisu dio redovonog obrazovanja, a polaganje za MTA certifikate je njihov način da motivišu djecu. Sve je to jedno veliko iskustvo, odlična je stvar što ispite polažu na engleskom jeziku u certificiranim centrima”, rekla je Elma.

Ponosna je na njegove uspjehe, ali i sretna što se Mak odlučio za programiranje.

“To polje je budućnost i presretna sam zbog svega”, rekla je Elma.

U slobodno vrijeme talentovani i vrijedni Mak pohađa kurseve engleskog i njemačkog jezika, a njegova veika strast su i videoigre. Za ovog uspješnog dječaka, koji može i treba biti pimjer mnogima, nema stajanja. Učeći nove stvari i usavršavajući postojeće znanje Mak želi sebi utabati put do uspješnog programera, a s obzirom na njegov predan rad ne sumnjamo da ćemo o njegovim uspjesima tek čuti.

Izvor: klix.ba

0