Pozadina odluke Glavnog odbora: SDP se u Tuzli “gura” u zagrljaj PDA

Glavni odbor SDP-a je na današnjoj sjednici usvojio zaključak kojim se Kantonalnom odboru te stranke u Tuzli nalaže formiranje takozvane “koalicije 19”, odnosno formiranje vlasti sa Našom strankom, Demokratskom frontom, SBB-om i Strankom za BiH, piše Faktor.

Sa istim strankama je, podsjećanja radi, SDP u Tuzlanskom kantonu ranije pokušao formirati vlast, ali je ta mogućnost otpala. Ukoliko novi pregovori ponovo ne urode plodom, onda će se, istaknuto je na današnjoj sjednici “tražiti drugi partneri”.

– Ako ne bude dovoljno ruku, onda će ih pokušati osigurati SBB – kazao je jedan od članova Glavnog odbora.

Ruke koje bi “pokušao osigurati” SBB su zapravo ruke sedam zastupnika PDA.

Stranka za BiH je već ranije potpisala koalicioni sporazum sa SDA o formiranju vlasti u tri kantona. Bez dva zastupnika te stranke, SDP, Demokratska fronta, Naša stranka i SBB ne mogu imati dovoljnu većinu za formiranje vlasti. Prijedlog Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla da idu u pregovore o formiranju vlasti sa drugim strankama nije dobio podršku Glavnog odbora.

Zbog nemogućnosti diskutiranja o predloženim zaključcima nekoliko članova Glavnog odbora napustilo je sjednicu. Među njima su Emir Zlatar, Miro Lazović, Esad Zgodić i Zoran Mikulić. Zlatar je u izjavi medijima pojasnio da su članovi Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla tražili da oni odlučuju o tome s kime će pregovarati o novom sazivu vlade, ali da diskusija o tome nije omogućena.

– Nisam siguran da se ovako radilo ni u okviru Komunističke partije i danas je SDP izgubio prefiks demokratski – izjavio je Zlatar.

Drugi čitaju…

Podsjetit ćemo da je Glavni odbor SDP-a na prošloj sjednici usvojio zaključak da ta stranka ne započinje pregovore o formiranju vlasti sa “etnonacionalnim strankama”, a kao takvu su ocijenili SDA. S druge strane, PDA, stranku koju su osnovali bivši kadrovi SDA, nisu svrstali među “etnonacionalne stranke”. Ocjenu Glavnog odbora ne dijeli Kantonalni odbor SDP-a Tuzla, koji je donio odluku kojom se i PDA svrstava među “etnonacionalne stranke”.

Vrlo je izvjesno da formiranje takozvane “koalicije 19” neće uspjeti, a najavljena mogućnost SBB-ovog angažmana u “pronalasku ruku” ocijenjena je kao “guranje” Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla u zagrljaj PDA-u.

Faktor je u četvrtak objavio da su se u Sarajevu sastali predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik PDA Mirsad Kukić te zvaničnici SBB-a Edita Đapo i Fuad Čibukčić. Tu je informaciju djelimično danas potvrdio Nikšić, prikrivši činjenicu da je sastanku prisustvovao i Kukić.

Vrijedi podsjetiti i na informaciju da su zvaničnici PDA za mjesto u novoj većini i Vladi Tuzlanskog kantona ponudili čak milion KM.

– Ovdje se u Tuzli o tome priča javno. Čudne se stvari događaju. Puno se toga raspravlja da ima nešto u tome – kazao nam je u februaru predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

Iz PDA nisu bili voljni komentirati ovo pitanje. Tu je stranku, podsjećanja radi, prošle godine, nakon što je izbačen iz SDA, osnovao Mirsad Kukić. Upravo ta stranka i SBB predvode aktuelni saziv Vlade Tuzlanskog kantona, a kadrovi Mirsada Kukića u potpunosti kontroliraju, pored institucija Tuzlanskog kantona, RMU Banovići.

S druge strane, SDP je u velikim finansijskim problemima. Centrala te stranke, prema zvaničnim podacima, duguje nešto više od 800.000 KM, dok nezvanične informacije govore o iznosu od čak 1,6 miliona KM. Uposlenici stranke već sedam mjeseci nisu dobili plaću.

sodalive.ba/tkportal.ba ( Kontakt: redakcija1@tkportal.ba )