Formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu: Čekaju se odluke iz Sarajeva

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a jučer ostavilo na čekanju odluku o ulasku u pregovore o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, jasno je da će se u narednom perodu sve odlučivati u Sarajevu odnosno u centralama stranaka. U TK nema nikakvih zvaničnih pregovora na nivou kantonalnih organizacija stranaka, a kako sada stvari stoje u narednom periodu neće ih ni biti.

Faktor nezvanično saznaje da postoje kontakti među strankama, ali ni riječi o konkretnim stvarima, jer se čekaju odluke sa viših nivoa. Zbog toga je u TK, gdje je naoko politička situacija najkompliciranija, najmanje zvaničnog pregovaranja.

– Na nivou Centrale SDA u toku su pregovori s PDA, odnosno blokom stranaka okupljenom oko njih. Mi pratimo te razgovore i čekamo da se postigne neki konkretan dogvor. Smatram da bi bilo dobro da se stvari počnu brže odvijati kada je u pitanju Tuzlanski kanton – rekao je za Faktor Amir Fazlić, povjerenik u Kantonalnom odboru SDA TK.

Drugi čitaju…

Glavni odbor SDP-a tek će 16. marta odlučiti o tome hoće li ova stranka u pregovore o formiranju vlasti u TK. SDP u Skupštini TK ima deset zastupnika, a od stranaka Bh. bloka, DF ima tri, a Naša stranka dva zastupnika. SDA ima devet zastupnika, te potpisan sporazum sa Strankom za BiH koja nosi dodatna dva zastupnika. PDA sa sedam i SBB sa dva zastupnika, treći je blok u najmnogoljunijem kantonu. Iz navedenog je jasno da će za formiranje vlasti biti poreban dogovor dva od tri navedana politička faktora, ili preciznije, dvije od tri najjače stranke, a to su SDP, SDA i PDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora PDA Senad Alić, za Faktor je potvrdio da se kao i do sada sve odlučuje na višem nivou, odnosno da se čekaju centrale.

Već sada postaje jasno da će nova vlast zateći usvojen budžet koji će predložiti Vlada TK u tehničkom mandatu, koju čine PDA i SBB. Do 31. marta premalo je vremena da se završi proces formiranja vlasti, a onda i kreiranje budžeta u skladu s interesima neke nove vlasti

sodalive.ba/tkportal.ba ( Kontakt: redakcija1@tkportal.ba )