Nestanak prijavila supruga: Ostaci zapaljenog tijela zakopani, ubica nikad nije nađen 

Ivica Barukčić ubijen je 12. jula 2005, a do danas nije nađen naručilac ubistva, kao ni oružje iz kojeg je ubijen ovaj 44-godišnjak

Četrdesetčetverogodišnji Ivica Barukčić iz Odžaka ubijen je 2005, a ovaj slučaj još se vodi kao nerasvijetljen. Iako je jedna osoba osuđena za pomaganje počiniocu, zvanično, izvršilac ili naručilac ubistva nije poznat.

– Što se nas tiče, taj slučaj je završen. On je arhiviran nakon što je nađen osumnjičeni za ubistvo, koji je kasnije i optužen i osuđen, ali za pomaganje, rečeno nam je u Tužilaštvu Posavskog kantona.

Zamotan leš

Naime, nestanak Barukčića policiji u Odžaku prijavila je njegova supruga 12. jula 2005. godine. Njegov mercedes dan kasnije je pronađen na području Modriče, a istragom je utvrđeno da je s njim posljednji kontaktirao Mato Dugonjić. Tek mjesec poslije policija je kod jedne vikendice na brdu Kadar, nadomak Odžaku, na poziv vlasnika objekta, pronašla svježu humku u kojoj je bio Barukčićev leš zamotan u bijelu plastičnu foliju. Obdukcijom je utvrđeno da je Barukčić ubijen s tri hica u leđa i potiljak te da je njegovo tijelo najprije zapaljeno, a onda i zakopano.

image
Od ubistva prošlo 14 godina

Neposredno nakon otkrivanja leša uhapšen je Mato Dugonjić, koji je dugovao ubijenom izvjesnu količinu novca koju mu je on posudio uz kamatu. Prilikom iskopavanja tijela ubijenog Barukčića u jami je pronađena i jedna majica narandžaste boje, za koju nije utvrđeno kome je pripadala. Nije pomogla ni DNK analiza izvršena u centrima za forenzično vještačenje u Zagrebu i Edinburghu.

Posebnim istražnim radnjama došlo se do saznanja da je Dugonjić Barukčiću neposredno prije nestanka uputio SMS poruku da dođe njegovoj kući zbog vraćanja duga. Dugonjić je, međutim, samo priznao da je pomagao u sakrivanju tijela ubijenog, nakon što su, prema njegovom iskazu, njemu nepoznate osobe to zatražile od njega.

Arhiviran predmet

Kako nije bilo dovoljno materijalnih dokaza, prvobitna optužnica za ubistvo preinačena je u optužnicu za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela. Tako je Dugonjić, nakon provedenog dokaznog postupka na Kantonalnom sudu u Tuzli, osuđen na tri godine zatvora, jer je predmet po rješenju Vrhovnog suda FBiH ustupljen Sudu i Tužilaštvu u Tuzli. U tuzlanskom Tužilaštvu nam je rečeno da se istraga u ovom predmetu ne vodi, s obzirom na to da je njima predmet samo ustupljen, a potom i riješen.

– Mi smo zapravo samo zastupali optužnicu, pojašnjavaju u Tužilaštvu TK-a.

Ono što se može zaključiti jeste da se ubica i naručilac ovog zločina i dalje slobodno šeta. Za njim niko i ne traga jer je predmet “već odavno arhiviran”. Napomenimo i to da oružje kojim je ubijen Barukčić nikada nije pronađeno.

Oslobođenje.ba