Zahvaljujući inicijativi koju je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH podnio prilikom kreiranja budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje oslobođeni su plaćanja poreza na promet.

 

Kupci do 35 godina koji prvi put rješavaju stambeno pitanje neće plaćati porez na promet nepokretnosti na stanove do 70 kvadrata. 

 

Potrbno je da učinimo više konkretnih poteza kako bismo uvjerili mlade ljude da ostanu ovdje, da ne zapadnu u apatiju i beznađe. Ovih 100 hiljada maraka samo je kap u moru, ali hajde da pokažemo bar trunku razumijevanja i da narednih godina pokušamo izdvojiti više sredstava kako bismo olakšali onima koji se odluče za kupovinu stana - poziva Fuad Hadžimehmedović,  predsjednik Kluba SBB-A u Skupštini TK i jedan od pokretača ovog pitanja.

 

Prema Hadžimehmedovićevim riječima, SBB se tokom mandata kroz više projekata i inicijativa zalagao za mlade, a takva praksa nastavit će se i ubuduće. Tako je na inicijativu SBB -ovih poslanika u Skupštini TK omogućena naknada za porodilje, besplatna zdravstvena zaštita za djecu, studenta, nezaposlene, udžbenici za djecu i niz drugih inicijativa.

 

Subvencioniranjem stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova, smatra Hadžimehmedović, zaokružena je jedna cjelina brige za mlade.

 

tkportal.ba