Vijeće mladih Grada Tuzla (VMGT) ekspresno je reagiralo na grafite mržnje iscrtane na vratima stare Muzičke škole u Tuzli.

 

Naime, danas se na društvenim mrežama pojavila fotografija koja je uznemirila građane Tuzle. Na vratima stare Muzičke škole, za sada, nepoznati vandali ostavili su provokativne poruke govora mržnje “Nož, žica, Srebrenica“ i krst s četiri ćirilična slova “S“, navodi Anadolija.

 

Duboko suosjećajući sa svim sugrađanima, koje je ovaj varvarski čin uznemirio, odlučili su se da stvar preuzmu u svoje ruke i da uklone taj sramotni grafit.

 

Članovi Upravnog odbora VMGT-a samoinicijativno su se organizirali i svoju subotnju večer zamijenili za društveno korisni aktivizam. Sami su osigurali sredstva za uklanjanje grafita, te zajednički uklonili tragove vandalizma.

 

“Vijeće mladih Grada Tuzla, koje počiva na vrijednostima interkulturalnosti, uzajamnog poštovanja i uvažavanja svih naših građana, osuđuje počinioce i vandalski čin govora mržnje i izazivanje netrpeljivosti u našem gradu“, saopćili su iz VMGT-a.

 

 

Mladi iz organizacija okupljenih oko VMGT-a, na ovaj čin su se odlučili kako bi javnosti pokazali da se u Tuzli može računati na mlade koji neće dopustiti primitivnim porivima pojedinaca da uništavaju sliku grada, na koju su izuzetno ponosni.

 

“Pored toga što ćemo nastaviti da se borimo za bolji položaj svih naših vršnjaka, nastavit ćemo slati poruke o Tuzli kao gradu bez diskriminacije i gradu u kojem nema mjesta mržnji i nacionalnoj netrpeljivosti. Također, Vijeće mladih poziva nadležne institucije da istraže ovaj slučaj vandalizma, te da sankcioniraju počinioce za govor mržnje i izazivanje netrpeljivosti“, kažu iz VMGT-a.

 

Tokom akcije, u neposrednoj blizini članovi VMGT-a su pronašli “sprej“, za koji sumnjaju da je korišten tokom vandalskog čina i vjeruju da bi bio od pomoći nadležnima tokom istrage.