Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas je organizirao protestno okupljanje doktora na Trgu slobode u centru Tuzle.

 

Doktori od ponedjeljka štrajkuju u svim zdravstvenim ustanovama TK, osim u onima gdje je izrečena sudska zabrana, a protest je još jedan način borbe za prava.

 

- Počeli smo prikupljati potpise za kolektivne otkaze. Već smo prikupili oko 40 posto potpisa, a može se računati da će oko 1.000 doktora dati kolektivni otkaz. U ponedjeljak je sastanak sa Vladom TK u 13 sati i to je posljednja šansa za dogovor - rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u FBiH.

 

Današnjem protestu u Tuzli, na poziv Sindikata doktora, priključio se i određen broj građana i studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, a sve s ciljem borbe za bolji zdravstveni sistem.

 

Štrajk u medicinskim ustanovama je pokrenut, jer nije postignut dogovor s Vladom TK o kolektivnom ugovoru za doktore. Vlada TK jučer je objavila saopćenje u kojem tvrde da su spremni na pregovore s doktorima, ali da se njihov sindikat postavljanjem dodatnih ultimativnih zahtjeva "sam sebe isključio iz pregovora".

 

Inače, doktori su dobili kolektivni ugovor u devet kantona, a kao izuzetak ostao je Tuzlanski kanton.

 

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK okuplja 1.020 članova, od ukupno 1.119 doktora medicine i stomatologije koji rade na području TK. Oni su se za štrajk odlučili nakon što nisu uspjeli postići dogovor s Vladom TK oko novog kolektivnog ugovora.