Od naredne školske godine Vlada Tuzlanskog kantona dodjeljivat će po 100 KM mjesečno onim učenicima koji se opredijele za upis nekog od deficitarnih zanimanja.

 

Prema listi, deficitarna zanimanja u Tuzlanskom kantonu su zidar, tesar, keramičar, zavarivač, rudar, stolar, tapetar, pekar, obućar i krojač.

 

- Poznato je da se već nekoliko godina borimo s neadekvatnom upisnom politikom. Kao Vlada, predložili smo značajne mjere, u prvom redu kada je u pitanju sam Univerzitet u Tuzli. Vlada je i ove godine planirala nove studijske programe, čak i otvaranje nove organizacione jedinice.

 

Paralelno s tim, mi smo u planiranju budžeta za 2018. godinu, radi motiviranja učenika kako bi upisali neko od deficitarnih zanimanja, planirali budžetom 100.000 KM. Na taj način želimo da pomognemo porodicama i učenicima da se odluče za neko zanimanje s liste deficitarnih – pojašnjava ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović (SBB).

 

Prema njegovim riječima, Vlada i Ministarstvo na čijem je čelu, obratili su se Privrednoj komori TK i Službi za zapošljavanje TK kako bi se došlo do konkretnih podataka o tome kojih zanimanja trenutno najviše nedostaje na tržištu rada.