Počeo je upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Za oko 5.900 mjesta u srednjim školama konkuriše oko 4.000 maturanata osnovnih škola iz svih 13 općina, ali i značajan broj onih koji su osnovne škole završili izvan Tuzlanskog kantona. 

 

Među učenicima koji su svoje dokumente predali danas na upis u tuzlansku Medicinsku školu je maturantica Denisa Dedić, jedna od najaktivnijih članica sekcije prve pomoći u živiničkoj Osnovnoj školi "Dubrave".

 

- Za ovu školu sam se zainteresovala jer hoću da budem doktor, da pomažem ljudima. Bila sam na mnogim takmičenjima u osnovnoj školi, ali najviše me privukla prva pomoć - ističe Dedić.

 

Jedna od najatraktivnijih srednjih škola u tuzlanskom kantonu, Medicinska škola u Tuzli ove godine će upisat 225 učenika.

- Srednja medicinska škola u Tuzli je ove godine rasterećena s planom upisa, budući da postoje i druga odjeljenja, u drugim školama, tako da mi već drugu godinu zaredom osjetimo to rasterećenje. I prošle godine smo upisali isti broj - naglasio je Mirnes Avdić, direktor Srednje medicinske škole u Tuzli.

 

Dodaje da od ove godine imaju i novi smjer, stomatološka sestra-tehničar, čime prate tržište rada.

 

Osim u Tuzli odjeljenja medicinskih škola su pokrenule Mješovite srednje škole u Banovićima, Čeliću, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu i u Živinicama, a jedna od tuzlanskih gimnazija pokrenula je medicinski smjer.

 

Među tehničkim školama ove godine veliki je interes za zanimanja građevinske i mašinske struke. U Mašinskoj školi u Tuzli, kaže njen direktor, najviše je aplikacija za zanimanje zavarivača i operatera CNC mašina.

 

- To su zanimanja koja su uvedena prije desetak godina, a tek sad je interes za njih na vrhuncu. S rastom industrijske proizvodnje veća je potražnja za ovim zanimanjima i zvanjima - kazao je Emir Teskeredžić, direktor Mješovite srednje mašinske škole u Tuzli.

 

Prvi upisni rok trajat će do srijede, 13. juna. Drugi rok počinje u utorak 19. juna. Učenicima su na raspolaganju ukupno 5.962 mjesta u sedam tipova gimnazija, te 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, četiri umjetnička, dva vjerska zvanja i dva pomoćna zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju.

FENA