Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šezdesetogodišnjeg Seida Kuralića, profesora mašinske grupe predmeta u Mješovitoj srednjoj školi Kalesija, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo  krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

 

U optužnici je navedeno da je Kuralić,  radeći kao profesor u pomenutoj školi,  u jednoj situaciji  u junu 2008. godine,  te u još nekoliko situacija od  2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

 

U optužnici je navedeno da je primao novac u nekoliko  situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

 

Postupajući tužilac je nadležnom Sudu predložio da se Kuraliću izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u MSŠ Kalesija, kao i u drugim osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina.

 

Također, predloženo je  da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.