Troškovi života u BiH rastu iz godine u godinu, a plate stagniraju ili se smanjuju. Tako je cijena potrošačke korpe četveročlane porodice viša od 1.800 KM prema posljednjim zvaničnim podacima entitetskih saveza sindikata, a minimalna plata iznosi 406 KM.

 

Četveročlane porodice većinom spajaju kraj s krajem, režu troškove i zadužuju se kako bi preživjele od 1. do 1. svaki mjesec.

 

Pritom, cijene i primanja variraju od opštine do opštine i od grada do grada, pa je u nekim dijelovima ovaj nesklad između primanja i potrošnje još veći.

 

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, očekivano najviša prosječna plata u prošloj godini bila je u Tuzli - 874 KM, a slijede Banovići sa 844 KM.

 

Najniža plata u tom kantonu je bila u Doboj-istoku 532 KM.

 

Što se tiče iznosa prosječnih neto plata u Federaciji BiH, njih je nedavno istražio portal Poslovni svijet. Prema njihovom istraživanju, najviša prosječna neto plata u Federaciji BiH je u sarajevskoj opštini Centar i iznosila je 1.197 KM, dok je najniža registrovana u Doboj-istoku u visini od 532 KM.

 

Druga po redu s najvišom prosječnom neto platom je opština Ravno, koja pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa 1.161 KM.

 

Posmatrano po kantonima, najviša prosječna neto plata u prošloj godini bila je u Kantonu Sarajevo 1.018 KM, ali je, nakon Centra, druga opšina s najvišom prosječnom platom opština Novo Sarajevo sa 1.115 KM, a slijedi opština Stari grad u Sarajevu sa 1.027 KM.

 

tkportal.ba